Üzleti tippek

Pankucsi a felelősségvállalásra figyelmeztette a multikat

iroda (iroda, multi, számítógép, telefon, munkahely, )
iroda (iroda, multi, számítógép, telefon, munkahely, )

A sokszínűséget hirdetik a munkahelyeken

Magyarország is egyetért azzal az OECD-ajánlással, hogy a multinacionális társaságok is felelősséggel tartoznak a fenntartható fejlődésért, és úgy kell tevékenykedniük, hogy gazdasági aktivitásuk a lehető legkevesebb nemkívánatos hatással járjon – mondta Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten a minisztérium és az OECD felelős üzleti magatartásról rendezett konferenciáján. (Nem mintha egyébként nem a multiknál lenne jellemző, hogy foglalkoznak a társadalmi felelősségvállalással…)

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy a cégeknek a társadalmi felelősségvállalás elvárásait mindenkor szem előtt kell tartaniuk.

Határozat szintjén

Pankucsi Zoltán emlékeztetett arra: New Yorkban a közelmúltban fogadták el az ENSZ fenntartható fejlődési célkitűzéseit. Ezeket a célokat nemcsak a kormányoknak kell megvalósítaniuk, de világ üzleti szereplői, köztük a multinacionális társaságok is felelősek a követésükért. Elmondta: az OECD a felelős üzleti magatartással kapcsolatos irányelveit először 1976 fogadta el, azóta a nemzetközi szervezet öt alkalommal aktualizálta azokat, a világgazdaság változó kihívásaira reagálva.

A helyettes államtitkár kiemelte: a magyar kormány idén áprilisban fogadott el határozatot a vállalati társadalmi felelősségvállalás prioritásairól.

A Magyarországon működő német cégek ügyelnek rá

Gabriel A. Brennauer, a Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ügyvezető elnökségi tagja elmondta: Németország Magyarország legjelentősebb befektetői közé tartozik, az itt működő német cégek több mint 300 ezer munkahelyet hoztak létre az országban. Rámutatott: itteni tevékenységük során mindig is kiemelt figyelmet szenteltek a társadalmi felelősségvállalás szempontjainak.

Roel Nieuwenkamp, az OECD felelős üzleti magatartás munkacsoportjának elnöke kifejtette: ha egy multinacionális társaság a világban különböző termelői központokkal, illetve kiterjedt beszállítói hálózattal rendelkezik, akkor felelősséggel tartozik a beszállítók tevékenységéért, illetve azoknak a társadalmi fejlődésre gyakorolt hatásáért is. Ha például egy nagy amerikai, vagy nyugat-európai cég beszállítót foglalkoztat egy fejlődő országban, ott is felelős a környezetvédelmi, vagy a foglalkoztatási előírások alkalmazásáért, betartásáért – mutatott rá az OECD szakembere.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik