Üzleti tippek

A PM kifehérítené a megosztáson alapuló gazdaságot

A Párbeszéd Magyarországért javaslata szerint évi 600 ezer forintig adómentessé kellene tenni a közösségi gazdaságban keletkező bevételeket.

A PM a rohamosan terjedő „sharing economy”, vagyis a közösségi platformokon szerveződő, megosztáson alapuló gazdaság kifehérítésére tesz javaslatot az Országgyűlésben.

A párt pozitív jelenségnek tekinti az erőforrások megosztásán alapuló, a közösség erejét használó és az emberek közti bizalomra épülő gazdasági modell terjedését. Ugyanakkor tisztában vannak vele, hogy a közösségi gazdaságnak hátulütői is vannak, hiszen néhányan bejelentett, stabil munkahely híján kezdenek pénzt csinálni abból, amijük van.

A PM szerint nem büntetni kell a közösségi platformon szolgáltatást nyújtókat, hanem lehetővé tenni, hogy legálisan, a vállalkozások adminisztratív terheitől mentesen végezzék a tevékenységüket – feltéve, hogy ezt nem üzletszerűen végzik. A javaslat szerint évi 600 ezer forintig adómentesen, afölött fokozatosan növekvő adóterhelés mellett lehetne működni a közösségi gazdaságban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik