Üzleti tippek

Kötelező energiaauditra készülhetnek a cégek

Jelentős változások várhatóak a magyarországi nagyvállalatok energiafogyasztásában és annak optimalizálásában.

2016 év végéig ugyanis eleget kell tenniük az energiahatékonysági törvényben megszabott előírásoknak. Az országgyűlés májusban fogadta el az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvényt. Ez alapján a nagyvállalatok számára előírják a négyévente történő energiaauditok elvégzését. A kötelezettség alól azon cégek mentesülhetnek, amelyek ISO 50001 szabványnak megfelelő energiagazdálkodási rendszer működtetnek.

Az eredeti uniós direktíva szerint az átállás határideje 2015. december 5-e. Magyarországon 2016. december 31-ét érdemes még bevésni a naptárba, ugyanis eddig az időpontig nem bírságolják meg azokat a cégeket, amelyek nem teljesítik az előírásokat.

Gyakori hibák a vállalatoknál

  • Felesleges meddő teljesítmény, a meddőenergia kompenzálásának hiánya.
  • A termelés az elsődleges, az energiafogyasztással viszont nem foglalkoznak külön (folyamatszabályozási, műszaki problémák).
  • Irodai, kereskedelmi társaságoknál szervezeti hiányosságokból is fakadhat a felesleges fogyasztás. Például nem figyelnek rá, és munkaidő után is teljes fokozaton megy a hűtés, „úgy marad” a világítás.

Rátkay Gábor, az EcoGuards Kft. stratégiai igazgatója szerint az energiahatékonyabb működésben a Machine-to-Machine technológia is fontos szerephez juthat. Az M2M az emberi beavatkozás nélkül történő, gépek közötti adatáramlást, tömeges, valós idejű mérést teszi lehetővé. A részletekről az M2MZóna.hu-n olvashat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik