Üzleti tippek

Életeket menthet a fényt adó orvosi táska

A fejlesztés elnyerte az ENSZ megújulóenergia-díját, ami egymillió dolláros anyagi támogatást jelent.

A We Care Solar nevű amerikai cég szülésznők és orvosok számára összeállított táskáiban hordozható napelempanelek és alapvető felszerelések – fejlámpák és mobiltelefon-töltők – sorakoznak. A cég táskái ma már Afrikában, Ázsiában és Közép-Amerikában is kaphatók.

„Világszerte több százezer egészségügyi intézményben kénytelenek az alkalmazottak úgy dolgozni, hogy a legkritikusabb időszaknak számító éjszakai órákban egyáltalán nincs vagy folyton kimarad az áram” – idézte a vállalat társalapítóját az MTI.

„Sok szülésznővel beszéltem, akik sírva idézték fel, miként veszítettek el anyákat és csecsemőket, amiért nem volt világítás a szülőszobában vagy nem volt lehetőség mobiltelefont tölteni a segítséghíváshoz” – tette hozzá Laura Stachel.

Szerinte részben a stabil villamosenergia-ellátás hiányának számlájára írható, hogy évente félmillió nő hal meg terhességgel összefüggő komplikációk következtében.

Az egymillió dolláros anyagi támogatással járó Powering the Future We Want elnevezésű díj további kitüntetettjei között van az az egyesült arab emírségekbeli Masdar cég is, amely évente több mint egy gigawattnyi tiszta energiát állít elő.

A díj első kitüntetettjeit több mint 200 pályázó közül választották ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik