Üzleti tippek

Japán cég teheti Magyarországot kuplungnagyhatalommá

Triplájára növeli tatabányai gyártóüzeme területét az Exedy Dynax Europe Kft.

A kuplungszerkezeteket és tárcsákat gyártó japán vállalat nagyjából 8 milliárd forintos beruházása több mint 130 új munkahelyet teremt majd a következő években.

A cég csaknem 8 ezer négyzetméterrel bővíti gyártóüzemének területét a Tatabányai Ipari Parkban. A beruházásnak köszönhetően az Exedy-Dynax csoport, a világ egyik vezető kuplunggyártójaként, a súrlódó betétek negyedét Magyarországon fogja gyártani. A termelés várhatóan jövő év januárjában kezdődik az új üzemben, és az alkalmazottak száma 2018-ra eléri majd a 133 főt, az árbevétel pedig meghaladja a 2,9 milliárd japán jent (azaz 6,4 milliárd forintot).

„Japán, Kína és az Egyesült Államok mellett Magyarország lesz a termelésünk negyedik pillére. Összesen 24 millió eurót fordítunk a fejlesztésekre, beleértve a területvásárlást és újabb eszközök beszerzését is” – összegezte Hisakawa Hidehito, az Exedy-csoport elnök-vezérigazgatója.

A vállalat célja, hogy növelje európai értékesítését, versenytársait megelőzve kezdjen termelni a kontinensen és kikerülje az árfolyamkockázatot. Partnereik közé tartozik a Daimler, a Magna és a ZF is.

A cég már 22 éve működik Tatabányán. A csoport világszerte 23 országban 41 leányvállalattal van jelen, és több mint 17 ezer embert foglalkoztat. A globális értékesítés 2014-ben meghaladta az 1,7 milliárd eurót.

Japán és Magyarország között tavaly 5,5 százalékkal nőtt a kétoldalú áruforgalom.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik