Üzleti tippek

Rapszámmal győzött a budapesti iskola

Az Invitel idén már nemcsak a cégeknek, fiatal fejlesztőknek és nonprofit szervezeteknek írta ki az InnoMax és InnoApps innovációs pályázatot, hanem 2015-ben először az InnoSchool Díjakat is kiosztották.

Az első helyezett a Kőbányai Kertvárosi Általános Iskola lett. „A jövő iskolája, ahogyan mi szeretnénk” című rajzos videójukban bemutatták, hogy miként válhatnak az órák sokkal interaktívabbá. Szerintük például nem lesz szükség többé tankönyvekre, mert azokat okoseszközök fogják helyettesíteni.

A középiskoláknak szóló kategória első díját a Szentgotthárdi III. Béla Szakképző Iskola és Kollégium kapta. A digitális iskoláról szóló anyagukban nagy szerepet kapott a környezettudatosság, a tanítás pedig hordozható eszközökön, asztalba építetett tableteken és interaktív táblán zajlik.

A Kavosz különdíját egy nem éppen szokványos pályázat nyerte el. A XV. kerületi Károly Róbert Általános Iskola ugyanis rapszámban mutatta be, hogy szerintük milyen is lehet a jövő iskolája a meglévő vagy elképzelt infokommunikációs eszközök segítségével.

Bognár Károlyné pedagógus elmondta: először a „száraz” pályázati anyagot állították össze, de aztán felmerült az ötlet, hogy mindezt rapvideóban is bemutathatnák. Természetesen a diákokat is bevonták a munkába, és a gyerekek kreatív ötletei alapján készült a pályázati anyag és a rapszöveg is.

Diákjaik szerint a jövő iskolájában már nem szimpla padokban ülnek majd, hanem okosasztaloknál, amelyek része a beépített számítógép és projektor, de természetesen külön helye van a saját okostelefonjuknak is.

Az ötletek között szerepelt a chipes beléptetési rendszer is, amellyel a gyerekek könnyen nyomon követhetőek. Így például, ha a tanár szeretne valamelyik diákjával beszélni, akkor külön programban láthatja, hogy hol is jár, vagy ezen a rendszeren keresztül is üzenetet küldhet neki.

Elszabadult a fantázia

Az okostechnológia (Internet of Things – Dolgok Internete) egyre több sci-fi-szerű ötletről bizonyítja be, hogy ma már megvalósíthatóak, és már az átlagfelhasználónak is lehet – világhálóra csatlakoztatott – okosórája vagy okosautója, de a jövőben már a ruhák, táskák vagy bármilyen otthoni eszközök is intelligensek lehetnek.

A diákok fantáziája természetesen a mostani technológiai lehetőségeket is könnyedén túlszárnyalta, és a rapszövegbe vágyott elképzelésként az időutazást és a teleportálást is beleszőtték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik