Üzleti tippek

Adóemelés helyett gazdasági növekedést várnak a cégek

A nagyvállalatok rövid távon visszafogottabbak, középtávon azonban bizakodóbbak lettek a hazai gazdaság fejlődését illetően. A következő egy évben a társaságok zöme nem vár számottevő adó- és járulékemelést.

Az első negyedévben Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 3,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest a KSH becslése alapján. Az elemzők szerint az idei növekedés meghaladhatja a 3%-ot.

Ezt is olvassa el!

A K&H nagyvállalatok körében végzett felmérése szerint is kedvezően alakulhat az év, hiszen leginkább a jelenlegi gazdasági növekedés fennmaradásával terveznek a vállalati döntéshozók. Ugyanakkor tavaly év végéhez képest a cégek rövid távon szolidabban, középtávon viszont optimistábban látják a gazdaság erősödését.

„A következő egy évre szóló visszafogottabb kilátások mögött az áll, hogy 40-ről 31 százalékra esett vissza a további javulást feltételező cégek aránya, és az eddig növekedésben bízó vállalatok egy része átállt a gazdaság stagnálását feltételezők közé.

A következő három évet tekintve azonban javultak a várakozások. Ez annak köszönhető, hogy 18 helyett már csak 13 százalék számít a gazdasági növekedési ütem romlására, miközben minimálisan emelkedett a stagnálásban és a fejlődésben bízók tábora” – részletezte Peter Roebben, a K&H vállalati üzletágának vezetője.

Támogató gazdaságpolitika?

A 2016-os költségvetés első tervezetének ismertetése előtt készült felmérés szerint a közterhekkel és a gazdaságpolitikával kapcsolatban bizakodók a cégek.

– A vállalatok túlnyomó többsége (82%) nem vár számottevő adó- és járulékemelést a következő egy év során.

– Nagyjából kétharmaduk véli úgy, hogy a gazdaságpolitikai intézkedések érdemben nem befolyásolják cégük helyzetét.

– A legnagyobb vállalatok jóval pesszimistábban látják a jövőt. Közülük minden negyedik cégvezető nyilatkozott arról, hogy a gazdaságpolitika ront a helyzetükön, és náluk számolnak a legtöbben (18%) magasabb közterhekkel a következő egy évben.

„A nemrég benyújtott 2016-os költségvetési javaslat középpontjában a fejlődés, a tervezhetőség és az adócsökkentés áll. Az eddig megismert részletek alapján a sertéshús áfájának mérséklésén kívül még nem látjuk a szektort konkrétan érintő javaslatokat, azonban ígéretesnek tűnik a kifejezetten nagyvállalatok számára készülő támogatási rendszer, amely a további fejlesztésekre kívánja majd ösztönözni a cégeket” – mondta a szakértő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik