Üzleti tippek

Kritikus döntés: fejcserék jönnek a cégeknél

A közép- és kelet-európai családi vállalkozások 40 százaléka tervez tulajdonosváltást a következő öt évben.

Negyedszázaddal a vasfüggöny lehullása után válaszút előtt állnak a régió családi vállalkozásai, mivel kritikus döntéseket kell hozniuk a jövőt illetően. 10-ből 4 társaság tervez tulajdonosváltást, miután számos tulajdonos nyugdíjba készül az elkövetkezendő években. Mindemellett a növekedés és a jövedelmezőség javításának érdekében többen is a nemzetközi terjeszkedésben, a folyamatok újraszervezésében és új, technológiai befektetésekben gondolkodnak.

A PwC tanulmányában – amely a tanácsadó vállalat globális kutatásának a része – több mint 2300 céget kérdeztek meg 40 országban, amelyből 162 tartozik a közép- és kelet-európai régióba.
 
Az új generáció

A közép- és kelet-európai családi vállalkozások 61%-a tervezi, hogy átadja vállalatát a jövőben a következő nemzedéknek, míg 28%-uk szeretné eladni vagy külső finanszírozókat bevonni üzletébe.
 
„Annak érdekében, hogy a következő generáció hatékonyan vehesse át az üzletvezetést, előbb tapasztalatra van szükségük. Így meglepő, hogy az érintett cégek többsége nem jelölte ki a jövőbeli vezetőket, illetve nem rendelkezik formális utódlási tervvel” – mondta Dr. Antall György, a Réti, Antall és Társai PwC Legal cégtársa.

A megkérdezettek mindössze 39%-a rendelkezik utódlási tervvel legalább néhány pozícióra vonatkozóan, míg globálisan ez az arány 53%. Hasonlóképpen a régió családi vállalkozásainak csupán 29%-a foglalkoztat családtagot a következő generációból, világszerte 55%-ot éri el ennek az aránya.
     
Családi válság és káosz helyett…

A vezetéssel kapcsolatos konfliktusok nagyon rossz hatással lehetnek a családi viszonyokra, a jelentkező problémák ugyanakkor, mint például haláleset, válás, betegség vagy baleset, káoszba dönthetik a céget. Megfelelő eljárások azonban segíthetnek megelőzni, hogy az üzlettel kapcsolatos félreértések ne fajuljanak családi válsággá, illetve fordítva: a válságok se befolyásolják kedvezőtlenül az üzletvitelt. Ugyanakkor a családi vállalkozások mindössze 52%-a rendelkezik kidolgozott eljárással a konfliktusok kezelésére vonatkozóan, ez jóval alacsonyabb, mint a 83%-os globális átlag.
 
Várakozások, kockázatok

A nehéz piaci környezet ellenére a vizsgált körbe tartozók továbbra is jól teljesítenek és optimisták a jövőre vonatkozóan. 67%-uk növekedett az utóbbi évben, és 90%-uk számít további növekedésre a következő öt évben.
 
A régiós társaságok több mint fele véli úgy, hogy a geopolitikai kockázatok gátolják a növekedést. A legnagyobb kihívások között említették a gazdasági környezetet, a politikai instabilitást és a folyton változó piaci környezetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik