Üzleti tippek

Focinyelven „sorcsere” látható a cégeknél

Markánsan változott a hazai vállalkozások részvétele az üzleti pályázatokon. Az Invitel 2009-ben alapította az InnoMax Díjat, amely az utóbbi években számos újabb kategóriával kibővült.

A KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója zsűritagként 2009 óta minden évben végigkövette az innovációs versenyt. Krisán László úgy fogalmazott, hogy az InnoMax Díj a kezdeti időszakhoz képest jól látható evolúciós felívelést mutatott, de a részt vevő cégek gondolkodásmódjában, az innovációhoz való hozzáállásában is jelentős változás tapasztalható. „Teljes sorcsere történt, hogyha fogalmazhatok focinyelven” – tette hozzá a vezérigazgató.

Idén már 10 díjat adott át az Invitel

Krisán László azt is kiemelte, hogy 2009 óta folyamatosan bővült a kiírt pályázatok száma. Először „csak” három díjat osztottak ki: a kis-, közép- és nagyvállalati kategóriákban. Aztán létrejött a diákoknak, fiatal fejlesztőknek szóló InnoApps alkalmazásfejlesztői díj. Tavaly az Invitel pályázata a civilszervezetek felé is nyitott, és megalapították az InnoMax civil kategóriáját. A 2015-ös év újdonsága, hogy idén már az általános és középiskolák is pályázhattak – mégpedig az InnoSchool Díjra.

A Mol-Control Kft. lett a nyertes

A Széchenyi Kártya Programot koordináló KAVOSZ Zrt. célja a hazai mikro- és kisvállalkozások támogatása, fejlesztése többek között tanácsadással és hitelekkel. Éppen ezért nem meglepő, hogy az InnoMax-pályázaton a kisvállalatoknak hagyományosan ők adják át a díjakat. Idén a Mol-Control Automatizálási és Fejlesztési Kft. lett az első helyezett.

A cég az „Eco-Mod-Cloud System” megoldásukkal pályázott. A fejlesztés célja az energiagazdálkodási, épületgazdálkodási és épületfelügyeleti rendszerek fokozottabb kiterjesztése az átlagfelhasználók felé. A legalább 20-30 százalékos megtakarítást biztosító projektötletük felhőalapú technológiára épül, és lehetővé teszi, hogy a rendszert egyetlen felületen keresztül üzemeltessék.

A kategória második helyezettje a HelpyNet Kft. lett „közösségi bűnmegelőzési rendszerével”, míg a dobogó harmadik fokán a Display Computer Kft. „repülő navigációs szoftverfejlesztése” végzett.

Célkeresztben a költséghatékonyság

Krisán László szerint az idei InnoMax-pályázatokat nagyon erőteljesen jellemezte a költséghatékonyság. „A válság a számtalan negatív következmény mellett annyi előrelépést hozott, hogy megtanította a cégeket az ésszerű gazdálkodásra. Ennek része a költséghatékonyság megtervezése és véghezvitele, valamint az innováció alkalmazása. A fejlesztések megkerülhetetlenek, hiszen ezeken keresztül érhetőek el azok a versenyképességi javulások és költséghatékonysági lépések, amellyel a vállalkozás kihozza magát nullára vagy a korábbinál nagyobb profitra tesz szert” – összegezte a vezérigazgató.

Különdíj az iskoláknak

Idén a KAVOSZ is alapított egy InnoSchool-hoz kapcsolódó különdíjat, amellyel az iskolákat és a diákokat, vagyis közvetve a jövő vállalkozóit szeretnék támogatni. A nyertes intézmény kiválasztásánál olyan pályaművet kerestek, amely igazán innovatív elképzelésekre épül. A díjazott a XV. kerületi Károly Róbert Általános Iskola lett. Pályázatukban a diákok nem éppen szokványos módon, egy „rapszámban” mondták el, hogy milyennek képzelik a „jövő iskoláját”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik