Üzleti tippek

Betörés, tűz, beteg családtag: tippek a távfelügyelethez

Az otthonukat féltők nagy dilemmája, hogy a hagyományos eszközök mellett vagy helyett megrendeljék-e az utóbbi években igen népszerű távfelügyeletet.

A kutyák és a mozgásérzékelős riasztók korszakát mára felváltotta a távfelügyelet. Egy egyszerű internetes kereséssel akár tucatnyi hirdetést találhat. Nyilván egy hivatásos biztonsági szolgálathoz bekötött riasztó, amellyel nemcsak a telefonos értesítést, hanem a helyszínre való kivonulást is előfizeti, sokkal hatékonyabb, mint az utcában bőgő sziréna. Akár a személyautóknál: annyi a vakriasztás, hogy ma már egy ház szirénájára sem figyel senki, legfeljebb a közeli szomszéd, ha megkéri rá és megadja neki a telefonszámát – írja az Otthonok és Megoldások portál.

Sokba kerül a vakriasztás

A távfelügyelet alapja – a megfizethető árkategóriában – háromféle vonal lehet: a vezetékes telefon, a mobiltelefon vagy pedig a mobiltelefonos adatátvitel. Ezek mindegyikével lehetőség van arra, hogy havi egy-kétezer forintért akkor is értesítést kapjon, ha éppen nincs otthon, amikor a riasztás történik.

2-3 éves hűségszerződés esetén már havonta 2-3 ezer forinttól megrendelhető a kivonuló szolgálat is. A hamis riasztások költségét többnyire az ügyfél állja: kivéve, ha a riasztástól számított 2-3 percen belül lefújja az akciót. Az előfizető a szolgáltatás megrendelését követően általában kap néhány hét, legfeljebb 1-2 hónap türelmi időt, amikor nem kell pluszban fizetnie a vakriasztásért. Egyéb esetekben viszont 3-5 ezer forintot is elkérhet a szolgáltató egyetlen felesleges kivonulásért.

Idős nagyszülők számára is hasznos lehet

Sokan a távfelügyeletet csak egyszerű vagyonvédelemként értékelik, pedig szinte minden szolgáltató kínál tűzvédelmi riasztást, de lehetőség van szén-monoxid-riasztásra is, illetve idős, ápolásra szoruló emberek esetében is kérhető speciális távfelügyelet. Legtöbbször ez egy pánikgombbal ellátott kulcstartó méretű készülék. A kütyüt az idősek mindenhová magukkal vihetik, így ha bármilyen otthoni baleset, nagyobb rosszullét történik, egyetlen gombnyomással értesíthető az orvos. Ha a távfelügyeleti központ nem éri el pár percen belül a megadott orvost, rögtön mentőt hív.

További részleteket olvashat az Otthonok és Megoldások oldalán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik