Üzleti tippek

Elektromos autóval villant a borsodi önkormányzat

Szikszó önkormányzata Magyarországon elsőként saját beruházásban önfenntartó, elektromos autót üzemeltető rendszert állított a település szolgálatába.

A városüzemeltetési célokra használt jármű kizárólag az önkormányzat épületére felszerelt napelemekből nyert energiával működik, és a városban telepített töltőállomásokon tölthető fel. A település gazdasági alapon, rövid megtérülési idővel számolva döntött a beruházás mellett.

Számításaik szerint a napelemek telepítési költségei már 2 éven belül megtérülhetnek, így hosszú távon rendkívül alacsony költségen üzemeltethető a villanyautó, emellett pedig a flotta bővítése is költséghatékonyan megoldható a továbbiakban.

„A beruházás remekül rámutat arra, hogy egy kisebb településnek saját forrásokból is van lehetősége az elektromobilitás melletti elköteleződésre. Az e-autót ellátó elektromos rendszer telepítése már két éven belül meg tud térülni, ráadásul ebbe nincsenek beleszámolva a kormányzat szándéka szerint bevezetésre kerülő, az elektromos közlekedést ösztönző adójellegű kedvezmények, illetve a további pályázatokon elnyerhető források” – magyarázta Ungár János, a Magyar Elektromobilitás Szövetség alelnöke.

Szikszó egyre zöldebb

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város a közelmúltban számos beruházással mutatta meg elköteleződését a zöld energia és a környezettudatosság iránt. „A célunk az, hogy a város a környezet védelme és a költségcsökkenés érdekében a lehető legnagyobb arányban használjon alternatív energiát. Ezért is külön öröm, hogy napelemrendszer telepítésére elnyertünk egy jelentős összegű pályázatot, de itt nem szeretnénk megállni, további fejlesztési beruházások is tervben vannak” – mondta Füzesséri József polgármester.

A Nissan Leafet a Business Lease Hungary Kft. biztosítja az önkormányzat számára. „Ma még egyelőre kevés elektromos autó fut a hazai utakon, de tapasztalataink szerint egyre több cég és most már önkormányzat is felismeri az e-autók előnyeit. A kezdeti mérsékelten magasabb árak hosszú távon jelentősen megtérülnek, köszönhetően a járművek és a rendszer rendkívül alacsony fenntartási költségeinek” – közölte Vincent van der Meijden ügyvezető igazgató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik