Üzleti tippek

Rezsicsökkentés saját erőből

Az állami pályázatokra való várakozás helyett a magánfinanszírozást is érdemes átgondolni az energiahatékonysági beruházásoknál.

A napokban befejeződött Construma szakkiállítás bebizonyította, hogy számottevő az érdeklődés a kkv-k számára is elérhető újgenerációs, megújuló energiarendszerek iránt. Még mindig jelentős azonban az információhiány: főként a gazdaságosság és finanszírozás kérdéskörök kapcsán.

Az utóbbi években a fejlett országokban az energiahatékonyság megkerülhetetlen politikai és gazdasági kérdés lett. A világban az Egyesült Államok és Kína a téma éllovasa, Európában pedig Németország és Ausztria járnak az élen. Magyarország még messze lemaradva követi őket, pedig 2020-ra el kellene érni a 14,6 százalékos megújuló arányt. Lassú fejlődés azonban már idehaza is látható.

A nagyvállalatok mellett a lakossági rendszereket üzembeállítók felé már nemcsak eljutott az energiahatékonyság gondolata, hanem különböző finanszírozási konstrukciók rendelkezésre állnak, esetenként a finanszírozó és az áramszolgáltató közös termékeként. Ha a kis- és középvállalkozásokat is eléri ez a hullám, és ha ez találkozik hasonló lehetőségekkel, akkor újabb szakaszba léphet a hazai energiagazdálkodás.

Fotó: MTI / Kovács Tamás

Kiserőművek kkv-knak

Mára már a kisebb – megújuló energiaforrásokra épülő – rendszerek is elérték azt a hatékonysági szintet, amely mellett bevezetésük a kkv-k számára is gazdaságos lehet, így lehetőséget kínálnak egy nagy volumenű új piac számára. Ez elsősorban olyan napelemes rendszerek térhódításának kedvez, amelyek 50kW méretig kiserőműnek minősülnek, így az áramszolgáltatónak bizonyos technikai feltételek megvalósulása esetén kötelező átvenni az áramot. Ennek köszönhetően a beruházás helyén nem kell akkumulátorokban raktározni, a raktár vagy puffer maga a hálózat, a rendszerhez egy oda-vissza mérőóra tartozik.

Mégis mennyi?

A legkisebb elérhető rendszer nagyjából egy család éves áramfogyasztását tudja fedezni, az alsó mérethatár, amit már érdemes kialakítani, körülbelül nettó 3-5 millió forintból kihozható, míg egy klasszikus 50kW kapacitású rendszer kiépítése 17-19 millió forint+áfa körül valósítható meg. Ráadásul a bevezetésükhöz szükséges forrásokért már nem kell feltétlenül a támogatásokra várni, hanem magánfinanszírozással is megoldható egy-egy beruházás elindítása. Ezeket a projekteket operatív lízinggel is lehet finanszírozni, így akár néhány héten belül üzembe állíthatóak.

A Rentenergie Kft. elsőként indított el hazai, operatív lízingfinanszírozásra épülő, kkv-kra optimalizált, megújuló energiához kapcsolódó mikroprojekteket. Ebben a modellben élesen elválik a finanszírozó és a kivitelező személye, az üzemeltetést pedig maga a beruházó végzi a kivitelező műszaki támogatásával.

Ne csak lakossági körben gondolkodjon

„A Construmán érzékelhető volt, hogy az igény már megjelent, de legyen szó kkv-tulajdonosokról vagy a kiállításon részt vevő gyártókról, mérnökökről, még kevéssé tudatosult bennük ezeknek a rendszereknek a könnyű beszerezhetősége, gazdaságossága és finanszírozhatósága. Szinte mindenki csak lakossági körben gondolkodik. Az érdeklődés és a nyitottság egyértelmű, egyre többen látják, hogy az energiaköltségek és az energiafüggőség csökkentése a megújuló technológia felé viszi a vállalatokat” – mondta Pozsonyi Imre, a Rentenergie Kft. ügyvezetője.

Szerinte a napelemes rendszerek ára várhatóan már nem fog olyan intenzív ütemben csökkenni, mint az elmúlt 5-8 évben, de a megtérülés még így is csak 5-10 év, ami még a jelenlegi alacsony olajárak mellett is hatékony energiaforrást jelent, ráadásul a fosszilis energiahordozók árai nem garantáltak. Hosszabb távon mindenképpen tartós, hatékony és megbízható az energiatermelésnek ez a lehetősége, a külföldi példák mellett már hazaiak is bebizonyították ezt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik