Üzleti tippek

Milliós nyeremények – Még nem késő jelentkezni!

Az Invitel pályázatára április 26-ig várják az iskolák, fiatal fejlesztők, a nonprofit szervezetek és természetesen a cégek jelentkezését.

Az innovációs versenyt idén hatodik alkalommal szervezte meg az info- és telekommunikációs vállalat, az eddig beérkezett pályaművekből jól látható, hogy a jelentkezők korántsem fogytak ki az ötletekből. A meghosszabbított nevezési határidőnek köszönhetően április 26-ig még bárki bizonyíthatja, hogy az ő fejlesztésében van a jövő.

Az iskolák is sokat nyerhetnek

Érdekesség

Jellemzően 2-3 diák bevonásával készülnek a pályamunkák, de van olyan projekt, amely összesen 33 tanuló közreműködésével jött létre.

Vajon milyen lesz 10 év múlva a jövő iskolájában az oktatás? Az idén első alkalommal meghirdetett InnoSchool kategória eddigi pályamunkái ötletes válaszokat kínálnak a kérdésre.

Az interaktív tanulási lehetőségek és a tananyag izgalmasabbá tétele szinte minden beérkezett pályázatban helyet kap, ezeken túl az InnoSchool Díj keretében megnyerhető ingyenes WiFi-elérést a feladatok megosztására, önálló munkavégzésre használnák az oktatók. A nevezett iskolák több mint harmada pedig a szélessávú internetet a közösségi élmény növelésére és a szocializálódás fokozására is felhasználnák: például Skype-beszélgetések folytatására külföldi intézmények diákjaival.

Az InnoSchool tág keretet enged a képzeletnek, hiszen teljes mértékben az iskolákra bízza, hogy milyen formátumú projektekkel akarnak pályázni. Az eddig beérkezett ötletes megoldások kétharmada videó, kisfilm formájában mutatja be az innováció lehetőségeit, de akadnak szöveges dokumentummal, prezentációval, sőt infografikával jelentkezők is az iskolák között.

Miből profitál a nonprofit?

Idén főleg a karitatív-, szociális, illetve a környezetvédelem területén tevékenykedő szervezetek pályáztak eddig a nonprofit kategóriában.

Még több InnoMax

A jelentkezéssel kapcsolatos információk elérhetők az InnoMax weboldalán.

A projektötletek csaknem fele kerül ki a fenntartható fejlődés, természetvédelem szektorból. Az alapítványok közel harmada pedig az oktatásban látja az innovációs lehetőséget, emellett az egészségügy területéről is érkeztek előremutató projektötletek.

A pályázók közel fele csak az Invitel infokommunikációs szolgáltatásait venné igénybe, míg harmaduknak csupán eszközökre lenne szüksége tervei megvalósításához. Negyedük pedig mindkettőt igényelné fejlesztéseihez.

Ne szórakozz! Fejlessz!

Az eddig beérkezett pályázatok alapján idén is hasznos és kreatív alkalmazásokkal neveznek a fiatal fejlesztők az InnoApps Díj Ne szórakozz! kategóriájában, melyek a munka, tanulás és tájékozódás területén kínálnak innovatív megoldásokat.

Nem csak a jövő informatikusainak érdemes nevezni

Mielőtt ugyanis azt gondolná, csak az informatikát hallgatóknak érdemes megmérettetni magukat ebben a kategóriában, érdemes megnézni, hogy eddig milyen jelentkezések a jellemzőek. A pályázók mindössze harmada leendő mérnök-informatikus. A legkülönbözőbb területekről érkeznek applikációk: van, aki teológiát tanul, de a jogi és orvostudományi karról is neveztek már fiatal, kreatív tehetségek.

Szabadidő és atomerőmű

A pályázatok témája igen széles skálán mozog: míg vannak olyan hasznos alkalmazások, amik hétköznapi életünket kísérlik meg egyszerűbbé és gördülékenyebbé tenni, addig találkozhatunk egészen specifikus applikációval is, aminek célja nem kevesebb, mint az atomerőművek hűtővíz hőmérsékletének mérése.

Érdekesség

Bár a fiatal fejlesztők átlagéletkora 21,8 év, a legfiatalabb (15) és legidősebb (27) pályázó között 12 év a korkülönbség.

Szórakozz! Mindenki másképp csinálja

Mégsem csak a bulira gondol az a bizonyos Y generáció? Az applikációk több mint háromnegyede Androidra vagy iPhone-ra fejlesztett játék, és mindössze egyetlen, ám annál ötletesebb parti-alkalmazást található a pályaművek között. Ellentmond a korosztályról alkotott sztereotípiának, miszerint a mai fiatalokat csak a szórakozás érdekli, hogy bár az InnoApps Díj kifejezetten a 30 év alattiakat célozza meg, a fejlesztők kevesebb, mint fele nevezett csak szórakozással kapcsolatos alkalmazással, ráadásul az átlagéletkor is magasabb valamivel, mint a Ne szórakozz! kategória esetében.

„Az InnoMax 2009-es indulása óta több száz pályázat érkezett be, így kíváncsian vártuk, vajon annyi szellemes ötlet után maradt-e még muníció. De már az eddig beérkezett pályaművek alapján is látjuk, hogy kár volt aggódni: a hazai innovációs ötlettár kiapadhatatlan. Így a 2015-ös mezőny is rendkívül szorosnak ígérkezik” – fogalmazott Mártha Imre, az Invitel operatív főigazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik