Üzleti tippek

Szeptembertől gyorsul a bankközi átutalás

Több olyan módosítást vezet be a Giro Zrt., amelyek gyorsítják a belföldi bankközi átutalási forgalmat. A javaslat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és az érintett pénzintézetek teljes körű bevonásával készült el, több hónapos előkészítő munkával – közölte a társaság.

A közlemény szerint a napközbeni átutalásokat feldolgozó InterGIRO2 rendszer fejlesztésével szeptembertől a jelenlegi napi öt helyett a jövőben naponta tíz ciklusban, óránkénti rendszerességgel dolgozzák fel a bankközi forintutalásokat, így a tranzakció átfutási ideje átlagosan a felére, a jelenlegi 2 óráról 1 órára csökken.

Ezen kívül a rendszer a jelenlegi működéshez képest 1 órával korábban, már 7.30-tól elkezdi az utalások feldolgozását, és a tranzakciók nap végi befogadási határideje is meghosszabbodik fél órával, 17.00 óráig.

A módosításoknak köszönhetően megnő a beérkező jóváírásokból napon belül lebonyolítható fizetések száma, ezáltal tovább javulhat a vállalati szektor folyószámla-gazdálkodásának hatékonysága.

A rövidebb átfutási időnek köszönhetően a banki átutalással történő fizetés egyre több helyzetben jelenthet kedvező alternatívát a készpénzfizetéssel szemben a lakossági ügyfelek körében is – írja az MTI-hez eljuttatott közleményében a társaság. A Giro Zrt. 100 százalékos tulajdonosa 2014. július 8. óta az MNB.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik