Üzleti tippek

Felfutóban a projektfinanszírozás

Az elmúlt évek negatív fordulatait követően fellendülés várható a projektfinanszírozásban, az ingatlanprojektek támogatása terén pedig már most javuló tendencia észlelhető.

A Deloitte Legal Szarvas, Erdős és Társai Ügyvédi Iroda a Loan Market Associationnel (LMA – Hitelpiaci Szövetség) közös üzleti reggelijén az új Ptk. okozta változások, valamint a hitelpiacon alkalmazott finanszírozási szerződések és dokumentumok kerültek fókuszba.

Projektfinanszírozás a válság után

A válság kitörését követően a hazai bankok széles körben szembesültek azzal a problémával, hogy a projektfinanszírozás terén hitelezőtársuk pénzügyi nehézségekkel küszködik. Gyakori esetté vált továbbá, hogy egy-egy projekt sikertelensége vagy értékcsökkenése miatt a hitelfelvevő már nem volt érdekelt a finanszírozott projekt befejezésében vagy a jelentkező pénzügyi problémák kezelésében. Az utóbbi időben azonban pozitív változás észlelhető. Fülöp András, a Deloitte Zrt. tanácsadás üzletágának partnere szerint az ingatlan-projektfinanszírozás terén a hitelkínálat és a hitelkereslet oldaláról is javuló trendek figyelhetőek meg a korábbi évek válsága után.

A gazdasági krízis hatására megsűrűsödött felmondási események, a csőd- és felszámolási eljárások (illetve ezek kilátásai), továbbá a fizetésképtelenség és a biztosítéki rendszer értékének csökkenése az LMA által használt mintaszerződések felé fordította a szakma figyelmét. A szervezet fő célja a hitelpiacon alkalmazott finanszírozási szerződések és dokumentumok nemzetközi szintű egységesítése. Az általuk kifejlesztett szerződésmintákat mára már szinte valamennyi nagy nemzetközi és hazai finanszírozási tranzakció során alkalmazzák.

Az üzleti reggelin Nicholas Voisey, az LMA igazgatója a jelzáloghitelezési válság egyik legfőbb tanulságaként kiemelte: a finanszírozó és az ügynökként eljáró bank is kerülhet fizetésképtelen helyzetbe, továbbá, hogy lehetőséget kell biztosítani a hitelfelvevőknek arra, hogy adott esetben visszavásárolják a finanszírozóktól az adósságaikat. Mindezen tanulságokra alapozva a hitelszövetség számos rendelkezéssel egészítette ki mintaszerződéseit a válságot követően. Az LMA várakozásai alapján a finanszírozási struktúrák árazása csökkenni, a finanszírozási arány viszont nőni fog.

Új Ptk. – Nem árt a körültekintés

Dr. Máté Viktor közjegyző záróelőadásában kitért a tavaly bevezetett hitelbiztosítéki nyilvántartás eddigi tapasztalataira. A szakértő kiemelte: bár az új Ptk. lehetővé teszi, hogy a felek a 2014. március 15-ét megelőzően kötött szerződésük egészét az új Ptk. hatálya alá helyezzék, ezzel óvatosan kell bánni.

Ha a felek mégis emellett döntenek, az új Ptk. alapján létrehozott biztosítékokat – amennyiben azok máshol nem kerülnek regisztrálásra – be kell jegyeztetniük a tavaly bevezetett hitelbiztosítéki nyilvántartásba. A finanszírozó fél azonban a régi Ptk. alapján létrehozott biztosítékokhoz kapcsolódó kielégítési helyzetét elveszítheti, hiszen az új bejegyzéssel hátrébb sorolódhat a rangsorban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik