Üzleti tippek

Csínján bánnak a beruházásokkal a nagyvállalatok

Továbbra is várat magára a beruházások élénkülése, idén a hazai nagyvállalatoknak már fele sem tervez fejleszteni. A beruházás célját tekintve elsősorban technológiafejlesztések várhatóak, a finanszírozási lehetőségek közül pedig hitelfelvétel helyett inkább belső forrásaikra támaszkodnak a cégek – derül ki a K&H felméréséből.

A több mint félezer döntéshozó megkérdezésével készített K&H nagyvállalati növekedési index szerint a cégek nem egészen fele készül fejleszteni idén. „Míg tavaly év elején 56 százalékuk tervezett beruházást az elkövetkező 12 hónapban, addig év végére ez az arány 47%-ra mérséklődött. Egyre kevésbé várható tehát a beruházások ugrásszerű bővülése” – összegezte Peter Roebben, a vállalati üzletág vezetője.

A megvalósítandó beruházásoknál viszont a vállalatok legnagyobb arányban továbbra is főként technológiafejlesztésre (29%) és kapacitásbővítésre készülnek (20%), ezt követi az értékesítés- (7%), illetve folyamatfejlesztés (6%).

A beruházási hajlandóság mérséklődésének hátterében az áll, hogy a fejlesztést tervezők közül egyre többen inkább szinten tartják meglévő beruházásaikat, mint hogy emelnék az erre fordítandó összeget. A döntéshozók elmondása alapján 30-ról 26%-ra esett vissza a növekvő beruházási értékkel számoló társaságok aránya. Emellett a többség (66 százalék), hasonlóan az elmúlt negyedévhez, döntően nem fog változtatni a fejlesztésekre fordítandó költségeken.

A társaságok földrajzi elhelyezkedése alapján leginkább a nyugati régióban emelik a fejlesztésekre szánt ráfordításokat, míg a keleti és a fővárosi cégek inkább nem változtatnak beruházásaik értékén. A nyugat-magyarországi vállalatok 37%-a tervezi növelni a fejlesztésekre szánt összeget, a keleti régióban ez az arány 28 százalék, a budapesti vállalatok esetében pedig közel minden ötödik cég készül többet költeni beruházási célokra idén.

Ahogy a beruházások, úgy a vállalati hitelpiac élénkülése is várat még magára. A kutatásban résztvevők nyilatkozatai alapján az látszik, hogy a finanszírozási lehetőségek közül leginkább belső forrásokra támaszkodnak a cégek, de egy részük nem zárkózik el a különböző hitelek vagy a lízing lehetősége elöl.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik