Üzleti tippek

Cégek ezreit sújtja a Buda-Cash-ügy

Az egyre több ízben az évtized brókerbotrányának titulált Buda-Cash Brókerház bukása súlyos következményeket ró az érdekeltségi körébe tartozó bankok vállalati ügyfeleire is. Mint az tegnap kiderült, a jegybank visszavonta a Buda-Cash érdekeltségeibe tartozó négy bank működési engedélyét.

A magánszemélyi ügyfelek és önkormányzatok mellett azonban idáig kevés szó esett arról, hogy az említett bankok jelentős céges ügyfélkörrel is rendelkeznek: mintegy 7 639 vállalkozás tartja itt pénzeszközeit.

Ebből mintegy 5 700 cég kizárólagosan a Buda-Cash érdekeltségeibe tartozó bankoknál vezet számlát. Közvetve tehát mindezen cégek dolgozói és beszállítói is érintettek a számlák zárolása kapcsán keletkező likviditási zavarban – olvasható a Bisnode közleményében.

Bérfizetés és járulékfizetés

Amelyik cég tehette, azonnal számlát nyitott egy másik pénzintézetnél, újonnan beérkező bevételeit már ide várja és igyekszik rövid távú likviditását fenntartani. A hónap eleje ugyanakkor tipikusan a bérfizetés ideje, aminél jelen helyzetben nagyobb prioritást kaphat a március 15-i járulékfizetési kötelezettség határidőn belüli rendezése.

 

A tegnap délutáni hírek függvényében nagyságrendileg 30 ezer munkavállaló nyugodhat meg: az MNB tájékoztatása szerint az OBA kártérítési alapja fedezetet biztosít a károsultaknak, így a betétgarancia keretein belül 20 munkanapon belül 100 ezer euró értékig vállalja a kárkifizetést. Ez azt jelenti, hogy a cégek hozzáférhetnek a pénzükhöz, így előbb-utóbb lehetőségük lesz az elmaradó juttatások teljesítésére is. A bérkifizetési időszak közepén ez bizonyára jó hír az érintetteknek: ha késve is, de minden valószínűség szerint hozzájuthatnak előző havi jövedelmükhöz.

 

Beszállítók felülvizsgálata

A beszállítói hálózatok esetében azonnali felülvizsgálatot javasol Keleti József, a Bisnode cégminősítő országigazgatója. Egyik oldalról a bankbezárásban érintett vállalkozások számára javasolja a beszállítókkal való kapcsolatfelvételt a pénzügyi helyzet tisztázása, esetleges fizetési átütemezés egyeztetése érdekében.

Azon cégek számára pedig, amelyeknek a DRB bankcsoport ügyfelei tartoznak, a türelem és a mérlegelés óvatos elegyét javasolja a szakértő. Stabil partnerkapcsolat esetén a folyamatban levő fizetések átütemezése jó megoldás lehet, míg az alapvetően likviditási problémákkal küzdő társaságok vagy a 30 milliós limiten felüli bankbetéttel bíró vállalkozások esetében mindenképpen szükséges a szerződési feltételek körültekintő felülvizsgálata, illetve szükség esetén fizetési garancia bevonása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik