Üzleti tippek

Forint, kamat, olajár: Erre számítanak a befektetők

Alapvetően optimisták a 2015-ös kilátásokat illetően a hazai intézményi befektetők: a fejlett és a feltörekvő piacokon egyaránt emelkedésre számítanak. De például a magyar fizetőeszközzel kapcsolatban már kevésbé bizakodóak.

A megkérdezett közel félszáz (összességében mintegy 700 milliárd forintos vagyont kezelő) intézményi befektető a korábbi évektől eltérően idén meglehetősen egységes állásponton van a legfontosabb makrogazdasági adatok és események alakulásával kapcsolatban – derül ki a K&H Alapkezelő felméréséből.

Alapvetően kedvező hangulatra számítanak, és a feltörekvő, illetve a fejlett piacokon egyaránt a tavaly év végéhez képest magasabb árfolyamokat feltételeznek év végére. A pozitív hangulat a hazai tőzsdére és kötvénypiacra is átragadhat, igaz, ez utóbbi esetében már lényegi változást nem, csupán kisebb hozamcsökkenést valószínűsítenek.

Kikerülünk a bóvliból?

A szakemberek a magyar államadósság minősítésével kapcsolatban is kedvezően nyilatkoztak, hiszen meglátásuk szerint már a második félévben számítani lehet arra, hogy legalább egy hitelminősítőnél visszakerül Magyarország a befektetési kategóriába.

Gyengébb lehet a forint

A hazai fizetőeszközzel és az euróval szemben azonban már kevésbé bizakodóak, hiszen a magyar és az uniós deviza esetén is gyengébb árfolyamra számítanak az év végére.

Az év befektetési szempontból is egyik legérdekesebb története, a kőolaj világpiaci árával kapcsolatban meredek, több mint 20%-os emelkedést várnak a szakemberek. Feltételezéseik alapján év végére 65 dollárig is visszaerősödhet a WTI olaj hordónkénti ára.

Mit lépnek a jegybankok?

Az intézményi befektetők szerint az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény esetében egyelőre még nem várható kamatemelés. A túlnyomó többség (60%) úgy véli, hogy a Fed a tervezett szigorítást csak a második félévben fogja meglépni, nagyjából negyedük szerint pedig ez 2016-ra is áttolódhat.

Az MNB esetében az év egészére maradhat a laza monetáris politika. A piaci várakozásokkal összhangban a befektetők többsége további lazítást feltételez, ezzel együtt az év végére a jelenleginél még alacsonyabb, 2 százalékos alapkamatra számítanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik