Üzleti tippek

A kisebb cégeknek kedvezne a kormány a közbeszerzéseknél

Egyszerűsítették a közbeszerzések alkalmassági feltételeit, annak érdekében, hogy egyre több kis- és közepes vállalkozás vehessen részt a közpénzekből megvalósuló beruházások kivitelezésében.

Mivel a kormány benyújtotta az Európai Bizottságnak a 2014-2020 közötti fejlesztési időszak operatív programjait, nincs más feladata, mint minden eszközzel támogatni a brüsszeli döntés gyors meghozatalát. Ennek egyik feltétele a közbeszerzési szabályozás megújítása – olvasható a Miniszterelnökség közleményében.

Keddtől könnyebb lesz teljesíteni az alkalmassági feltételeket, kevesebb referenciakövetelményt támaszthatnak az ajánlatkérők, valamint csak a legszükségesebb műszaki és technikai felszereltséget követelhetik meg az ajánlattevőktől.

Kórházépítési példa

Az ajánlattevőtől csak a közbeszerzés értékének 75%-ában kérhető referencia. Ez egy 100 millió forintos kórházépítés esetén azt jelenti, hogy bárki tehet ajánlatot abban az esetben, ha 75 millió forint értékű projektet már kivitelezett.

További könnyítés, hogy egy kórház építésére kiírt beszerzéskor a korábbi feltételeket feloldva nemcsak kórház kivitelezése fogadható el referenciaként, hanem az is, ha az ajánlattevő cég előtte iskolát épített. Így az ajánlatkérők nem tehetnek különbséget a különböző rendeltetésű épületek között. A referenciafeltételek csak azt a célt szolgálhatják, hogy igazolják az ajánlattevők teljesítési képességét.

Enyhítenek a pénzügyi feltételeken is

Ezután legfeljebb a beszerzés becsült értékének megfelelő alkalmasság írható elő, mint minimumkövetelmény. Ezzel több vállalkozás számára is könnyebb lesz átugrani a pénzügyi kritériumok elvárásait.

A részvételhez szükséges szakember és gépállomány rendelkezésre állásának vizsgálatakor is csak azon szakemberek és gépek ellenőrzés történhet, amelyek érdemben befolyásolják a teljesítőképességet. De ezen felül általános eszközök vonatkozásában nem támasztható feltétel az ajánlattevőkkel szemben.

A közbeszerzések feltételrendszerének könnyítése és a jövő évben hatályba lépő új közbeszerzési törvény azt a célt szolgálják, hogy a gazdasági növekedés motorjaként a kkv-szektor tovább erősödhessen – összegzi a közlemény.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik