Üzleti tippek

Feldarabolja magát a német multi

Kétfelé választják a legnagyobb német energetikai céget, az E.On-t. A társaság bejelentése szerint leválasztják a legtöbb erőművét, energiatermelő üzletágát és energiakereskedelmi tevékenységét.

A jövőben a megújuló energiára összpontosító tevékenységre, a szabályozott energiaszolgáltatásra és az energiahatékonysági tevékenységre kíván összpontosítani a cég – írja a napi.hu. Az E.On az energetikai szektorban az elmúlt években lezajlott komoly változásokkal, a technológiai fejlődéssel és az egyre diverzifikáltabb fogyasztói igényekkel indokolja a döntést. A vállalat vezetése emellett úgy látja, a régi cégstruktúra nem képes megfelelni a kor kihívásainak.

A társaság bejelentése szerint a feldarabolás után létrejövő új céget bevezetnék a tőzsdére. A tervek szerint az új vállalat részvényeinek nagy részét a jelenlegi részvényesek között osztanák fel, egy kisebbségi részesedést pedig pénzügyi befektetők számára értékesítenének. A szétválást a 2016-os rendes éves közgyűlés szentesíti majd.

Az E.On közölte, hogy a szétválasztás nem jár leépítésekkel. A tőzsde elsőre viszonylag kedvezően fogadta a cég átalakításáról szóló hírt: a nyitást követően a cég részvényei 6 százalékot is meghaladó mértékben drágultak, azonban a kereskedés első órájának végére innen inkább lefelé csorgott árfolyamuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik