Üzleti tippek

A jövő a személyre szabott áramszolgáltatásoké

Az őszi konferenciaszezonból az energetika sem maradhatott ki. Az ELMŰ-ÉMÁSZ-MÁSZ októberben rendezte meg az év egyik legjelentősebb energiapiaci konferenciáját.

A Budapesten és Egerben azonos programmal szervezett rendezvényeken energiapolitikai és pénzügyi-befektetési szakértők tartottak előadásokat.

Dr. Szörényi Gábor, a régió energetikai hatóságait tömörítő ERRA (Energy Regulators Regional Association) főtitkára a különböző energia- és klímapolitikai célok és a piacok kölcsönhatásairól adott áttekintést. Felhívta a figyelmet arra, hogy mivel a háztartási energiaárak néhány országban politikai tényezővé váltak, az eredeti energia- és szociálpolitikai célok is jelentősen megváltoztak, akár más politikai célok elérését is kockáztatva. Az egységes klímapolitikai célkitűzésekkel kapcsolatban elmondta: míg a 2007-ben elfogadott 20-20-20-as célokat csaknem egyhangúlag fogadták el, az EU Roadmap 2050 program már kisebb támogatottságot kapott, a 2030-ra kitűzött célok meghatározásánál pedig már nyoma sem volt konszenzusnak.

Dr. Kövesdi Zoltán, az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport igazgatósági tagja az értékesítés helyzetéről, valamint a hazai és nemzetközi trendekről tartott előadást. Kiemelte a decentralizált energiatermelés növekvő jelentőségét, valamint elemezte a háztartási méretű kiserőművek hazai helyzetét és az egyes európai országokban zajló piac-újraszabályozási folyamatokat. Kitért a csökkenő kereslet, valamint a rezsicsökkentés miatt visszaeső árakra, továbbá beszámolt a piac „tisztulásáról” és egyes szereplők tevékenységének erőteljes visszafogásáról is. Előrejelzése szerint a jövőben a szolgáltatás-alapú értékesítés, a komplex, egyénre szabott megoldások kerülnek előtérbe.

Balázsi Csaba, a Magyar Áramszolgáltató Kft. értékesítési irányítója az ELMŰ-ÉMÁSZ-MÁSZ Társaságcsoport ipari energiahatékonysági megoldásait mutatta be. A legalapvetőbb szolgáltatás ezen a területen az esetleges veszteségeket feltáró energetikai audit, amelynek része a lekötött teljesítmény vizsgálata, a meddőgazdálkodás optimalizálása, az elektromos főelosztók hőkamerás vizsgálata, valamint mindez kiegészülhet további opcionális felmérésekkel is.

Energia24-tipp

Az úgynevezett Instant energiaauditot év végéig 50% kedvezménnyel igényelhetik a cégek, a felülvizsgálat akár több millió forintos megtakarítást is hozhat.

Hiezl Tamás, a Társaságcsoport portfólió-menedzsment igazgatója a piaci árak alakulásáról és a különböző beszerzési stratégiákról szóló előadásában elemezte a rezsicsökkentés piacra gyakorolt hatását, valamint helyzetképet adott a villamosenergia-piaci árak alakulásáról. A lehetséges stratégiák összehasonlítása mellett bemutatta a piac-összekapcsolásban (market coupling) rejlő lehetőségeket, valamint beszélt az ipari rezsicsökkentésről is.

Duronelly Péter, az Aegon Alapkezelő szenior portfóliómenedzsere előadásában Magyarország globális gazdaságban betöltött helyével, demográfiai és növekedési kilátásaival foglalkozott. Szó esett a hazai inflációs, növekedési, fizetésimérleg- és adósságmutatókról, valamint a következetes költségvetési szigornak köszönhetően javuló deficitről is. Arra is kitért, hogy az üzleti életben történő érvényesülés nehézsége alapján felállított listán Magyarország kevéssé előkelő pozíciót foglal el, ami nagyrészt a versenyképesség alacsony szintjével magyarázható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik