Üzleti tippek

A pénzes ötletekre hajtanának a fiatalok

A jövő vállalkozóinak állami támogatásra és kedvezményes hitelekre lenne szüksége.

A FIVOSZ kutatása szerint a vállalkozói kedv a 18 és 25 év közöttiek körében a legerősebb: miközben valamivel több mint felük inkább vállalkozó lenne, mint alkalmazott, a 41 év alattiak esetében 44 százalék ez arány.

Elsősorban vissza nem térítendő támogatásra, kedvezményes hitelre, az induló vállalkozásokat segítő adó- és járulékfizetési környezetre, valamint tanácsadásra van szükségük a fiataloknak ahhoz, hogy vállalkozást alapítsanak – derül ki a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége által készített felmérésből.

Adózási és jogi segítség is kellene

A megkérdezettek 56 százaléka venne igénybe vissza nem térítendő állami támogatást vagy kedvezményes hitelt. Valamivel kevesebb mint felük adó-, könyvelési és jogi tanácsokat szeretne kapni, és majdnem ugyanekkora arányban vannak azok, akik olyan mértékű adó- és járulékfizetési kötelezettségre vágynak, amely már a cég indulásakor is könnyen kitermelhető. Nagyjából minden ötödik válaszadó részt venne olyan képzésen, ahol vállalkozói ismereteket oktatnak.

„Az induló vállalkozásoknak még nincs olyan fedezetük, amelyet a pénzintézetek a piaci alapú hitelek folyósításához elfogadhatónak tartanak, így az állami hitelgarancia-programok, valamint a vissza nem térítendő támogatások biztosítása a vállalkozásösztönzés kiemelten fontos eszközei” – mondta Kovács Patrik, a FIVOSZ alapító elnöke. Szerinte a vállalkozásbarát környezet mellett hasonlóan nagy jelentősége van annak is, hogy a fiatalokat üzleti, adó- és jogi tanácsadással segítsék az üzleti terveik megvalósításában.

Ezekben nyerő a digitális generáció

„A 26 évnél alattiak óriási üzleti potenciál rejlik, miután az ő szocializációjuk a technika rohamos fejlődésével együtt zajlik, és a folyamatosan változó digitális környezethez való alkalmazkodás az üzleti siker egyik fontos összetevőjévé lett az utóbbi két és fél évtizedben. Ez a generáció adhatja a következő évtizedek magyar gazdaságának gerincét, így a vállalkozóvá válásuk támogatása összgazdasági érdek és feladat” – tette hozzá Kovács Patrik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik