Üzleti tippek

Adóelkerülés: a NAV rámegy a számlázó programokra

A papíralapú ellenőrzések korszaka lassan lejár. A bizonylatolási fegyelem erősítését és a gazdaság fehérítését szolgálja a Nemzetgazdasági Minisztérium számlarendelete. November 15-től kiszűrhetővé válnak a gyanús szoftverek.

A tisztességes cégek a bejelentésnek köszönhetően kisebb valószínűséggel számíthatnak ellenőrzésre – olvasható az NGM közleményében.

A vállalkozások leggyakrabban használt informatikai eszköze mostanra a számlázó program lett, amely egyre szélesebb körben váltja le a hagyományos, nyomdai úton előállított számlatömböket. Ahhoz, hogy hatékony legyen az ellenőrzés, elengedhetetlen, hogy az adóhivatal az elektronikusan vagy papíron rendelkezésre álló bizonylatokon túlmenően a kapcsolódó elektronikus adatokhoz – így például a számlázó program működéséhez, a számlakiállítás folyamatához, a számla megőrzéséhez szükséges adatokhoz – is hozzáférhessen.

A számlázó programokra vonatkozó adatbejelentés megfeleltethető a pénztárgépi regisztrálás és nyilvántartásba vétel, valamint a nyomdai úton előnyomott számlatömbök szigorú számadású nyilvántartásának.

Hamarabb felismerik az adóelkerülést

A szoftverek adatai támpontot adnak a revíziónak. A NAV kockázatelemzői az esetleges adóelkerülésre utaló jeleket így korábban és gyorsabban felismerik. Az adóhivatal már az ellenőrzést megelőzően hiteles információval rendelkezik az adózó által használt számlázó programról. A revizor a helyszíni ellenőrzést megelőzően – az adózó közreműködése nélkül – információkat szerezhet az adott számlázó programról, ezzel gyorsítva és egyszerűsítve az ellenőrzést. De a vállalkozásoknak is gyakorlati könnyebbséget jelent az intézkedés. Mindazok a számlázási gyakorlatra vonatkozó információk, amelyekről korábban a vállalkozásnak nyilatkoznia kellett, most a nyilvántartás alapján már automatikusan elérhetőek lesznek az adóhatóság számára.

Uniós irányelvbe ütközik a rendelet?

“Az elmúlt hetekben összegeztük a 23/2014-es NGM-rendelet, vagyis a számlarendelet jogi anomáliáit. A tárca állításával szemben a gazdaság fehéredését korántsem szolgáló, azonban igencsak bürokratív szabályozás egy lényeges pontos ütközik az Európai Unió irányelvével. E szerint szerint az elektronikus úton való számlázás nem lehet terhesebb, mint a papíralapú. A rendelet bevezetését a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete nem támogatja, követeli annak haladéktalan visszavonását, a rendelkezések megváltoztatását” – idézi az MKOE véleményét a Privátbankár.hu.

Ezekre figyeljen!

A bejelentésnek többi között tartalmaznia kell a használt számlázó program nevét, azonosítóját, a fejlesztő nevét (ha van, akkor az adószámát is), a program értékesítőjének a nevét, adószámát, a rendeltetésszerű használatbavételének időpontját, az online számlázó rendszer nevét, valamint az online számlázási szolgáltatást nyújtó nevét, adószámát is.

Ha a vállalkozó 2014. október 1. előtt is használt számlázó programot, akkor azt elegendő 2014. november 15-ig bejelentenie.

Ha 2014. október 1. után kezd el számlázó programot használni, akkor azt 30 napon belül be kell jelentenie az adóhatóságnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik