Üzleti tippek

Óvatosak a cégek, ha pénzről van szó

A hazai kkv-k következő egy évre vonatkozó pénzügyi várakozásai tovább mérséklődtek: átlagosan 5,3%-os árbevétel- és 3,5%-os eredménynövekedést feltételeznek. Az ismételt csökkenés ellenére ezek az értékek továbbra is felülmúlják az elmúlt pár évre jellemző várakozásokat.

Pénzügyeik jövőbeni alakulását tekintve a mikrovállalkozások, míg a szektorok közül egyedül a szolgáltató cégek várnak átlag feletti növekedést – derül a ki K&H kkv-bizalmiindex kutatásából.

A felmérés legfrissebb eredménye szerint a vállalkozások jövőjét befolyásoló egyik meghatározó tényező, a pénzügyekkel kapcsolatos várakozások kissé pesszimista képet mutatnak. Az árbevétel- és eredményvárakozások immár fél éve csökkennek. Ennek ellenére ezek az értékek még mindig meghaladják az elmúlt pár évre jellemző számokat.

„A cégek a második negyedévhez képest 1 százalékponttal kisebb, átlagosan 5,3%-os árbevétel növekedésre számítanak. Ennek oka, hogy a kkv-k közel kétharmada 0-6% közötti árbevétel-növekedést valószínűsít, míg az ennél nagyobb, 6% feletti növekedéssel számolók aránya 36%-ról 26%-ra esett vissza. Árbevételének csökkenését minden tizedik vállalkozás feltételezi a következő egy évben” – tájékoztatott Németh László, a K&H kkv-marketing főosztály vezetője.

A különböző méretű cégek árbevétel várakozásai egyaránt mérséklődtek, de a várt értékek jelentősen eltérőek. Jelenleg a mikrovállalkozások a legbizakodóbbak, egyedül ők valószínűsítenek átlag feletti, 5,8%-os árbevétel-növekedést. A kis- és középvállalkozások várakozásai viszont nagymértékben romlottak. Előbbiek 4,9%, míg utóbbiak mindössze 3,7%-os emelkedéssel számolnak a következő egy évben. A különböző ágazatok közül egyedül a szolgáltató szektor várakozásai nőttek, ők jóval az átlagot meghaladó, 6,2%-os árbevétel növekedést prognosztizálnak.

A profitkilátásokat tekintve is visszafogottabbak lettek a cégek, az átlagos elvárás 3,5%-os eredménynövekedés, ami 0,3 százalékponttal marad el a második negyedévhez képest.

A következő egy év eredményét tekintve továbbra is a mikrovállalkozások a legoptimistábbak, ők átlagosan 3,7%-os profitnövekedéssel számolnak. A kisvállalkozások nem sokkal lemaradva 3,3%-os, míg a középvállalkozások csupán 2,6%-os bővülést valószínűsítenek. Az ágazatok közül ez esetben is egyedül a szolgáltató szektor vár átlag feletti, 3,8%-os eredménynövekedést, míg a kereskedelmi, ipari és mezőgazdasági cégek egyaránt 3,2%-os profitnövekedést feltételeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik