Üzleti tippek

Magyar orvosra fáj a külföldiek foga

orvos (orvos, )
orvos (orvos, )

A fogászati turizmus területén a világ vezető célországai között vagyunk. Sokat elmond, hogy a török, román és horvát rendelők gyakran úgy hirdetik magukat, hogy a magyar árakhoz képest mennyivel olcsóbbak.

„Magyarország a világon a második célország az egészségügyi turizmus desztinációinak listáján. Ennek az eredménynek pedig a 90 százalékát a fogászat adja” – utalt az ágazat sok évre visszanyúló sikereire a VitalEurope ügyvezető igazgatója, aki egyben a Vezető Magyar Fogászati Rendelők Egyesületének alelnöke is.

Nem a magyarok a konkurenseik

Szakonyi Gábor szerint a fogászati turizmus a gazdaság egyik fokmérője lehet, hiszen az elsők között érezték meg a válságot, és már érzik a „kifelé jövetelt” is. Kiemelte, hogy szerinte nem a magyar rendelők a versenytársaik. Ez egy hatalmas piac, amelynek csak az „alját” kapargatják a magyar vállalkozások, tehát nem egymástól veszik el a pácienseket. Ezt jól bizonyítja, hogy hat éve megalakult a Vezető Fogászati Rendelők Egyesülete, amely a külföldi páciensekkel foglalkozó 10 legnagyobb cégből áll. Egyik fő céljuk az volt, hogy olyan kritériumrendszert határozzanak meg, amely minimum feltétele annak, hogy jó szolgáltatást tudjanak adni, és ezzel erősíteni tudják a Magyarország iránti bizalmat.

Az ügyvezető hozzátette: versenytársnak azok a török, román és horvát rendelők számítanak, amelyek töredékárakat kínálva próbálnak ügyfeleket szerezni. A magyar fogászok hírneve, elismertsége viszont egyre nagyobb, és új trendnek számít, hogy a páciensek nemcsak a minél olcsóbb, minél gyorsabb szolgáltatás miatt választják Magyarországot, hanem drágább és hosszabb itt-tartózkodást igénylő kezeléseket is kérnek.

Fotó: MTI/Kallos Bea

Sikeres együttműködés az Invitellel

Az info- és telekommunikációs vállalattal nagyjából 5 évre nyúlik vissza a VitalEurope Fogászati Központ együttműködése. Az Invitel először a külföldről elérhető zöldszámokhoz biztosította a megbízható telefonvonalakat, néhány éve pedig az infokommunikációra került át a hangsúly, és ICT-szolgáltatásokat – például bérelt vonali adatkapcsolatot és szerverkapacitást – nyújt számukra.

„A fogászati kezelések iránt érdeklődőket minden esetben a weboldalunkra tereljük, emiatt is kiemelten fontos, hogy a bérelt vonali adatkapcsolat megbízhatóan működjön. További kulcstényező az adatbiztonság és a rendelkezésre állás is. Emiatt is döntöttünk úgy, hogy az Invitel Kozma utcai DataCenterében helyeztük el a szervereinket, amelyek mostanra már nagy részben virtuális szerverekké váltak” – összegezte az ügyvezető igazgató.

Szakonyi Gábor szerint a bérelhető ICT-szolgáltatások főbb előnyei:
– Mindig a legújabb, naprakész szoftverekkel és hardverekkel dolgozhatnak.
– Rugalmasan módosíthatják a cég számára szükséges IT-kapacitásokat.
– Rengeteg időt megspórolnak azzal, hogy nincs leállás, és a bérelt szerverek javítása, karbantartása, frissítése nem a cégük feladata, hanem mindezt az Invitel szakemberei biztosítják számukra.
– Adatbiztonság a DataCenterben: egy kisebb vállalkozás számára irreálisan magas költsége lenne egy kimagasló rendelkezésre állással bíró szerverterem megépítésének.

Kiemelt adatbiztonság

A Kozma utcai DataCenter Magyarország egyik legmodernebb adatközpontja, amely „öt kilences”, vagyis 99,999 százalékos rendelkezésre állást vállal a hűtés és az áramellátás tekintetében.

Informatikus a fogorvosok között

A Vezető Magyar Fogászati Rendelők Egyesületében Szakonyi Gábor az egyetlen, aki informatikus-közgazdász, és nem fogorvos vagy szájsebész. „Sok évvel ezelőtt még webes cégként működtünk, ebből pedig egyértelműen következett a fogászat. Bár kétségtelen, hogy a két terület távol áll egymástól, de a magas színvonalú ügyfélszolgálat és az innovatív informatikai megoldások az egészségügyi ellátásoknál is fontos pillérnek számítanak” – adott magyarázatot a „különcségére”. A váltás eredményesnek bizonyult, hiszen idén lesz nyolcéves a VitalEurope, és már a nyitásukat követő második évtől a fogászati turizmusban piacvezető rendelők között szerepeltek.

Magyarországon a legtöbb pácienst ők hozzák be Nagy-Britanniából és Franciaországból, de kisebb arányban Norvégiából, Svájcból, Ausztriából, Németországból, Olaszországból és Svédországból is érkeznek hozzájuk kezelésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik