Üzleti tippek

Csodaszép panorámával vár a felújított Rudas fürdő

Elkészült a gyógyfürdő energetikai korszerűsítése, és átadták az új wellnessközpontot is.

A Rudas Gyógyfürdő és Uszoda déli irányba történő bővítésével egyidejűleg a fürdőkomplexum energetikai rendszerét is korszerűsítették. A fővárosi önkormányzat több mint 147 millió forint összköltségből, vissza nem térítendő állami és uniós támogatással valósította meg a létesítmény energetikai felújítását.

Fotó: MTI / Kovács Attila

Ennek része a melegvíz-ellátás és a fűtés korszerűsítése, a fejlesztésnek köszönhetően jelentősen csökkennek a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. üzemeltetési költségei. A beruházás kiemelt célja az energiamegtakarítás mellett a megújuló energiaforrások nagyobb arányú felhasználása és az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentése volt.

Jó példa a termálhő hasznosítására

A létesítmény a beruházást megelőzően jelentős mennyiségű fosszilis energiát igényelt földgáz és távhő formájában. A fürdő funkciójából adódóan hatalmas mennyiségű termálvizet használ fel, azonban az elfolyó termálvíz hőenergiájának tárolására és hasznosítására korábban nem volt lehetőség.

Fotó: MTI / Kovács Attila

A projekt keretében a termálvíz hőenergiájának tározására medencéket építettek, a gépészeti rendszert modern hőszivattyúkkal látták el, valamint a régi, elavult gőzkazánok helyett modern, kisnyomású kazánokat építettek be.

Energia24-tipp

Az energetikai korszerűsítés a családi házakban, irodákban is jelentősen hozzájárulhat a költségek csökkentéséhez. Az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport új üzletágának a célja, hogy a megújuló erőforrások használatára ösztönözzék a háztartásokat és a vállalkozásokat. Az enHome szakemberei a korszerűsítés minden fázisában – így például az energetikai audit, a tervezés, engedélyezés folyamatában, valamint a napenergiát hasznosító rendszerek felszerelésénél, a kazáncserénél – is tudnak segíteni.

A termálvíz hőtartalmát hőszivattyún keresztül a fűtésben és a használati melegvíz-előállításban hasznosítják, így biztosítják a fürdő alaphőenergia-ellátását, csökkentve ezzel a gőzenergia fűtésre való felhasználását és a távfűtés részarányát. A hőszivattyúk beépítésének köszönhetően a korábban a Dunába eresztett 30 fok körüli használt víz helyett a jövőben körülbelül 10 fokos vizet engednek a folyóba.

Átadták az új wellnessközpontot is

A Gellért-hegy környékén évszázadok óta a vízzel való kapcsolatra épült a városfejlesztés. Tarlós István főpolgármester az átadó ünnepségen elmondta: a Rudasnak a mai napig megmaradt a nyolcszögletű alaprajza és a nyolc oszlopa, a mostani, egymilliárd forintos fejlesztés során pedig jakuzzit és panorámás napozóteraszt alakítottak ki a tetőkertben, a középső szinten étterem nyílt, a földszinten pedig négy különböző medence épült.

Fotó: MTI / Kovács Attila

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. életében utoljára 25 évvel ezelőtt, 1989-ben valósult meg bővítés, amikor a Paskál strand megépült. Az elmúlt négy évben a cég stabilizálni tudta anyagi helyzetét, elvégezték a szükséges karbantartásokat, felújításokat, és kisebb mértékű fejlesztéseket. Ezt a mostani bővítést a BGYH Zrt. már képes volt saját erőből, a megtermelt eredményből fedezni, amelyet a főváros a cégnél hagy a fejlesztésekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik