Üzleti tippek

Netbarát weboldal indult a gyermekek védelméért

Az Invitel a közelmúltban indította el NetBarát oldalát, amelynek célja, hogy segítse a szülőket és gyermekeiket az internet minél biztonságosabb használatában.

A portál a felnőttek és a fiatalok számára is hasznos információkkal, tanácsokkal és érdekes hírekkel szolgál. A weboldal elismert partnerszervezetek, a köz- és civilszféra, valamint piaci szereplők együttműködésével jött létre.

Az Y és Z generáció tagjai gyakorlatilag „beleszülettek” az online világba: rutinosan használják a különféle kommunikációs eszközöket. Uniós felmérések szerint a Magyarországon és a hasonló szociális és gazdasági helyzetben lévő országokban a gyermekek 72 százaléka rendelkezik otthonában interneteléréssel. A kiskorúak átlagosan 9 évesen elkezdenek önállóan netezni, és naponta mintegy 84 percet töltenek online, de nem ritkán már óvodás korú gyermekek is a monitorok előtt ülnek.

Az internet két oldala: lehetőségek és veszélyek

A világháló egyrészt jelentős segítség lehet a gyermekek életében, de számtalan veszélyt is rejt, éppen ezért fontos, hogy megfelelően tudjanak élni ezzel a lehetőséggel.

A NetBarát kezdeményezés hosszú távon szeretne hozzájárulni a biztonságosabb internetezési szokások kialakításához és a tudatos médiahasználat elterjedéséhez. Az oldalról ingyenesen letölthető magyar nyelvű szűrőszoftver is ezt a célt támogatja.

Az Invitel által indított program partnerei között található a digitális technológiák társadalmi kutatásával foglalkozó ITHAKA Nonprofit Kft., a segélyvonalakat üzemeltető Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány, a Tévézz okosan! weboldal, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által létrehozott Bűvösvölgy Médiaértés-oktató Központ, valamint a hatóság Internet Hotline weboldala is, ahol bárki bejelentheti a weben talált jogellenes, illetve a kiskorúak számára káros tartalmakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik