Üzleti tippek

A jövőben videotolmáccsal is segíthet az Invitel az ügyfeleknek

jeltolmács (jeltolmács)
jeltolmács (jeltolmács)

A szegedi Invitel Pont lesz a vállalat első olyan ügyfélszolgálati irodája, ahol a hallássérültek igénybe vehetik az online jelnyelvi tolmácsszolgálatot.

Az Invitel akadálymentesítési programja keretében már korábban megvalósult, hogy a mozgáskorlátozottak számára is könnyen elérhetőek legyenek az ügyfélszolgálati irodák. A következő fejlesztés célja, hogy a hallássérültek számára is zökkenőmentessé tegyék az ügyintézést.

Az Invitel Pontok munkatársainak felkészítésében az InnoMax Díjat nyert Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) segít. Első lépésként a szegedi ügyfélszolgálati iroda valamennyi munkatársának tartottak felkészítő képzést. A projekt keretében a szegedi Invitel Pontot ellátják a SINOSZ Kontakt Tolmácsszolgálatához szükséges eszközökkel is.

Mit tud a videoalapú jelnyelvi tolmács?

A szolgáltatás a jövőben akadálymentessé teheti a hivatali ügyintézést a hallássérültek számára, de a fejlesztés a munkahelyen, az oktatásban, az egészségügyi ellátás során és más típusú ügyintézésnél is sokat segíthet.

Az online tolmácsszolgálat legfőbb előnye, hogy a kommunikáció során nincs szükség a jelnyelvi tolmács személyes jelenlétére: az érintettek táblagépen, okostelefonon vagy számítógépen keresztül is elérhetik a programot és az online segítséget.

„Becslések szerint ma Magyarországon több tízezer siket és százezernél is több nagyothalló ember él. Az a célunk, hogy közülük minél többen vegyék igénybe ezt a szolgáltatást, és a tesztidőszak végéig, 2015. február 28-ig országszerte általánossá váljon a használata” – összegezte korábban az FN24-nek a SINOSZ ügyvezető igazgatója.

Ormódi Róbert arra is kitért, hogy már az Egyesült Államokból is kaptak megkeresést. Bár a tengerentúlon jóval fejlettebb ez a terület, mégis olyan cégek keresték meg őket, amelyek akár már 20 éve biztosítanak hasonló szolgáltatást.

A KONTAKT Tolmácsszolgálat ugyanis olyan újításokat tud, amelyek az USA-ban is érdekesek lehetnek. Például előrelépést jelent, hogy az online alkalmazást nemcsak a siketek, hanem a nagyothallók is tudják használni. A nagyothallók egy csoportja ugyanis nem tud jelnyelven, így őket a szakemberek valós idejű, írásos tolmácsolással segíthetik.

Országos fejlesztések az Invitelnél – Szeged az újabb állomás

Az optikán alapuló, szélessávú technológia újabb 3 000 szegedi háztartásban érhető el. A fejlesztés eredményeként gyors internetkapcsolat és a digitális funkciók előnyeit magában foglaló, minőségi IPTV-szolgáltatás áll az ügyfelek rendelkezésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik