Üzleti tippek

20 érdekesség, amit nem tudott a kávéról

Szeptember 29-én a kávét ünnepelte a világ. Minden másodpercben 16 ezer csésze kávét hörpintenek fel világszerte az emberek.

1. Bár sokak szerint a legjobb kávét az olaszok főzik, a legnagyobb kávétermelő országok pedig a dél-amerikai kontinensen találhatók, a kávé kultúrája Afrikából, egészen pontosan Jemenből indult. Ez azért sem meglepő, mivel a kávécserje a Vörös-tenger túlpartján, a közeli Etiópiában őshonos. Ám amióta az első őrölt, pörkölt kávébabból készített italt elfogyasztották Jemenben, évszázadok teltek el, mára pedig a kávé a víz után a világ második legnépszerűbb itala lett – összegzi a világnap alkalmából a Nescafé.

2. A legnagyobb kávéfogyasztó országok az Egyesült Államok, Franciaország és Németország, amelyek együttesen a világ teljes fogyasztásának a 65 százalékát adják.

3. Évente 500 milliárd csésze kávét fogyaszt a világ. Ez naponta 1,37 milliárd csésze, amely 57 millió csésze óránként, 956 ezer csésze percenként és 16 ezer csésze másodpercenként.

Dupla kávé

Bár a kávé növénynemzetség számos fajt számlál, két faj terméséből készítenek kávét. Az egyik az arabica kávé, amely lágyabb ízű, és kevesebb koffeint tartalmaz, a másik pedig a robuszta kávé, amely markánsabb ízvilágú, és magasabb a koffeintartalma.

4. A legtöbb csésze kávé fejenként a skandináv országokban fogy, egy főre vetítve Norvégia vezet, majd Finnország, Svédország és Dánia.

5. A kőolaj után a kávé a világkereskedelem másik legnagyobb forgalmú terméke.

6. A világ vendéglátásának legdinamikusabban fejlődő ágazata a kávézóké. Évente 7 százalékkal nő a számuk világszerte. A növekedés fő motorja Ázsia feltörekvő piacai, amelyekben a lakosság hagyományosan a teát részesítette előnyben, de napjainkban a trend megváltozni látszik.

7. A kávé név arab eredetű, eredeti jelentése pedig „a bab bora”.

8. II. Károly angol király 1675-ben betiltotta a kávéfogyasztást, mert attól tartott, hogy a kávéházakban zajló beszélgetések során róla és a királynéról terjesztenek pletykákat.

9. Az első magyarországi kávéház 1714-ben nyílt meg.

10. Nemcsak az 1848-as magyar forradalom, de a nagy francia forradalom és az amerikai polgári forradalom is egy-egy kávéházból indult el.

11. A kávécserje termése piros színű, a cseresznyéhez hasonló és ehető gyümölcs, amelynek a belsejében található a kávébab.

12. A magyar származású Francesco Illy (Illy Ferenc) találta fel a frissen pörkölt kávé illatát és aromáját megőrző vákuum, azaz légmentes csomagolást.

13. Törökországban érvényteleníthették a házasságot, ha a férj nem biztosított kellő mennyiségű és minőségű kávét a feleségének.

14. Az instant kávé születését az 1930-as években a kávétúltermelés hozta el, amikor a brazil kormány a Nestlét kérte fel, hogy hasznosítja a többlettermelésből származó kávémennyiséget olyan technológiával, hogy a kávé hosszú ideig minőségét megőrizve eltartható legyen. Az azonnal oldódó kávégranulátum 100 százalékig kávé, csupán a vizet vonták ki belőle. Így kezdődött a Nescafé, a világ első azonnal oldódó kávéjának története.

Készüljön fel, drágulás jöhet

  • Emelkedett a kávé tőzsdei jegyzése pénteken azokra a szakértői előrejelzésekre, hogy a kisebb termés miatt globális kávéhiány léphet fel.

15. Az olaszok cukorral isszák az espressót, a németek és a svájciak forró csokoládéval keverik a kávét, a mexikóiak fahéjat szórnak rá, a belgák pedig csokidarabokat tesznek bele. A marokkóiak borssal isszák, a Közel-Keleten pedig nem átallják kardamommal és más fűszerekkel fogyasztani. Az osztrákok a tejszínhab mellett teszik le a voksukat. Egyiptomban tisztán és erősen isszák a kávét, számukra mind a tej, mind pedig a cukor elképzelhetetlen.

16. A kávétermesztés két és fél magyarországnyi embernek biztosít megélhetést a világon. Ugyanakkor egyre kevesebb van a minőségi ültetvényekből.

17. Görögországban és Törökországban a hagyomány szerint mindig a legidősebb kap először kávét.

18. A kávédarálót egy angol lakatos találta fel, az első kávégépet egy francia alkotta meg, de sorozatban Olaszországban kezdték gyártani.

19. 1785-ben kávéforradalom tört ki Poroszországban, mert a törvény szerint csak nemesek, papok és magas rangú tisztek fogyaszthatták.

20. A nyolcvanas évek Japánjából indult el a kezdeményezés, hogy minden év szeptember 29-én megünnepeljük a kávét, a kávékultúrát, 2009 óta pedig immár hivatalosan is megtartják a kávé világnapját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik