Üzleti tippek

Rárabolt a tőzsde Alibabára

Csúcsot dönthet az Egyesült Államokban az Alibaba, ugyanis a tengerentúlon az eddigi legnagyobb részvénykibocsátás címet „zsebelheti be".

Az Alibaba.com a világ legnagyobb online viszonteladói oldala. Az eBay, az Amazon.com és a Google egyfajta óriás ötvözeteként szoktak jellemezni. A céget egy kínai angoltanár, a most 49 éves Jack Ma alapította.

A vállalat Kínában domináns helyet foglal el az e-kereskedelemben. Tavaly 231 millió vásárló összesen 11 milliárd megrendelését fogadta. Tobao elnevezésű szolgáltatása 7 millió beszállítónak összesen 800 millió termékét listázza.

Jack Ma, az Alibaba alapítója (Fotó: MTI/EPA/Hszü Kang-ping)

Az évtized sztorija lehet, de vannak azért kockázatok és mellékhatások

Eddig bejöttek a vállalat menedzsmentjének legoptimistább várakozásai, ugyanis a megcélzott ársáv tetején (68 dolláron) keltek el a társaság részvényei a csütörtökön zárult elsődleges részvénykibocsátás (IPO) során. Ezzel 21,8 milliárd dollárra tett szert az Alibaba.

A vállalat részvényeivel pénteken indult a kereskedés a New York-i tőzsdén. A Portfolio.hu szerint a befektetési sztori meggyőző, de vannak érdekességek a cégben, amelyek joggal megijeszthetik a befektetőket. Például a befektető nem lesz igazából az Alibaba tulajdonosa, hanem egy olyan (a Kajmán-szigeteken bejegyzett) vállalatban szerez részesedést, amelyik ellenőrzi egy jogi megállapodáson keresztül az Alibaba működését.

 Fotó:MTI/AP/Eugene Hoshiko

A másik kockázat pedig a nem szokványos vállalati struktúra. Ez a valóságban azt jelenti, hogy a vállalatirányítási megállapodás csupán 30 személy számára ad lehetőséget arra, hogy az igazgatósági tagok többségét megválassza. Vagyis a külső befektetőknek bármennyi részvénye lehet, nem tudják befolyásolni az igazgatóság összetételét, és nem tudnak érdemben hatni a cégirányításra.

Eddigi rekorderek

A világ eddigi legnagyobb értékű részvénykibocsátását az Agricultural Bank of China hajtotta végre: 2010 júniusában több mint 22 milliárd dollárért adott el részvényeket Hongkongban és Sanghajban.

Az MTI által közölt összefoglalóban a második helyen egy ugyancsak kínai cég, az Industrial & Commercial Bank of China áll. A pénzintézet kibocsátása 2006 októberében 21,93 milliárd dollár volt. A harmadik helyezett a részvénykibocsátás értékét tekintve az AIA biztosító 20,49 milliárd dollárral 2010 októberében. Ezt követi az amerikai tőzsdén a Visa a 2008-as 19,7 milliárd dolláros debütálásával.

Frissítés: Nagyot ugrott az Alibaba New Yorkban

Ajánlott videó

Olvasói sztorik