Üzleti tippek

Egyre jobban félünk a munkanélküliségtől

A GKI felmérése szerint az üzleti várakozások javultak, a fogyasztók viszont borúlátóbbak lettek.

A foglalkoztatási szándék – az építőipar kivételével – minden szektorban javult – derül ki a GKI Gazdaságkutató felméréséből, amelyet az Európai Unió támogatásával végzett.

A létszám bővítését tervezők aránya minden ágazatban meghaladta a leépítésre számítókét. A legtöbb ágazatban szinte azonos az áremelésre és árcsökkentésre törekvők aránya, és augusztusban mindegyik szektorban csökkent az inflációs várakozás.

Borús várakozások

A lakosság a saját pénzügyi helyzetét és várható megtakarítási képességét valamivel rosszabbnak tartotta, mint júliusban, emellett szintén erősödött a munkanélküliségtől való félelem.

A magyar gazdaság kilátásairól alkotott vélemény a lakosság körében és mind a négy vizsgált ágazatban számottevően romlott, továbbá az üzleti szférában sem különbözik már jelentősen az optimisták és a pesszimisták aránya.

Kilátások pontról pontra

A júliusi mélyponthoz képest az üzleti várakozások augusztusban minimálisan javultak, a fogyasztói bizalmi index viszont tovább csökkent. Az ellentétes folyamatok eredményeként a GKI-Erste konjunktúraindex alig változott: -3,9 pontról mindössze -4,1 pontra süllyedt – számolt be róla az MTI.

Az üzleti bizalmi index 1,4 pontról 2,2 pontra emelkedett, a fogyasztói bizalmi index viszont -18,9 pontról -21,9 pontra esett.

Az üzleti szférán belül augusztusban a kereskedelemi cégek várakozásai határozottan, az ipariaké hibahatáron belül javultak, míg az építőipar és a szolgáltatások területén nem következett be érdemi változás.

Az ipari bizalmi index a május óta tartó csökkenés után kissé emelkedett. A rendelésállományok megítélései és a termelési várakozások egyaránt javultak, míg a készletállomány értékelése stagnált.

Az építőipari bizalmi index értéke augusztusban hibahatáron belül csökkent, csak kicsit maradt el a júliusi, tizenkét éves csúcsot jelentő szinttől.

A kereskedelemben az eladási pozíció megítélése emelkedő készletszint mellett javult, míg a rendelések várható alakulásában erőteljes pozitív változást mutatott.

A szolgáltatói bizalmi index augusztusban lényegében nem változott, míg a következő negyedévben várható forgalomnak a megítélése kissé romlott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik