Üzleti tippek

Így is csökkenthető az importenergia

Napelemes beruházásra pályázhatnak az önkormányzatok.

Magyarország a felhasznált energia több mint háromnegyedét importálja. Az Új Széchenyi Terv keretében helyi önkormányzatok és intézményeik is változtathatnak ezen a helyzeten.

A Fotovoltaikus rendszerek kialakítására vonatkozó pályázat célja a megújuló energiaforrásokon alapuló villamosenergia szerepének növelése, a széndioxid-kibocsátás csökkentése, és a környezeti szempontok érvényesítése a gazdasági fejlődésben.

Az Európai Parlament és Tanács RED irányelve alapján Magyarországon 2020-ra a megújuló energiaforrások részarányának legalább 13 százaléknak kell lennie. A megújuló cselekvési tervben a kormány olyan intézkedéseket vázolt fel, amelyekkel terveik szerint ennél magasabb, 14,65 százalékos részesedés is megvalósítható.

Fotó: MTI / Mészáros János

A pályázat kiemelt célkitűzése – összhangban a hazai és az uniós stratégiával –, hogy ösztönözze a decentralizált, környezetbarát megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek elterjedését.

A pályázat számokban 

A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 5 milliárd forint.

A beruházásra 100 százalékos támogatási arány mellett legalább 20-50 millió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető.

Az első szakaszban 2014. augusztus 21. és 30. között lehet benyújtani a pályázatokat.

Milyen beruházással lehet pályázni?

A támogatásra a közép-magyarországi (Budapest és Pest megye) régió kivételével az ország teljes területe jogosult.

A pályázaton a területi feltételek alapján helyi önkormányzatok, helyi önkormányzati költségvetési szervek és 100 százalékban állami vagy önkormányzati tulajdonban álló nonprofit kft.-k vehetnek részt.

A vissza nem térítendő támogatás az 50 kVA csatlakozási teljesítmény alatti (HMKE méretű), hálózatra csatlakozó napelemes rendszer kialakítására igényelhető, amelynek célja a saját villamosenergia-igény részbeni vagy teljes biztosítása.

Támogatható költségelemek:
– napelemek, tartó eszközök, állványok,
– helyi rendszerhez, illetve a hálózathoz való csatlakozáshoz szükséges elemek (például inverter) és ezek kiépítésének költségei,
– külön mérő- és szabályozó berendezések beszerzése és felszerelése,
– a havi áramfogyasztási adatokat rögzítő mérőeszköz beszerzése és felszerelése.

Energia24-tippek

Ha szeretné vállalkozását zöldebbé tenni, akkor első lépésben érdemes az energiafelhasználást optimalizálni, és energetikai szakértőkkel konzultálni, hogy milyen lépésekben válhat környezetbarátabbá és energiatakarékosabbá a vállalkozás, milyen beruházások, módosítások szükségesek ehhez.

Így csökkentse cége energiaköltségeit!

A vállalkozások energetikai átvilágítása éves szinten több százezer, de akár milliós nagyságrendű megtakarítást is hozhat. Az úgynevezett instant energetikai auditot most 50% kedvezménnyel veheti igénybe. További részleteket összefoglalónkban és a www.elmu.hu oldalon olvashat.

Váltson Geo Tarifára!

A hőszivattyú az egyik legkörnyezetbarátabb, geotermikus energiára alapozott fűtési megoldás, amellyel fűthet, hűthet, meleg vizet állíthat elő, sőt épülete optimális levegőztetését is biztosíthatja: 75% környezeti és mindössze 25%-nyi elektromos energia felhasználásával. Ez annyit jelent, hogy a hőszivattyús technológiának köszönhetően 1 kWh bevezetett villamosenergiából mintegy 4 kWh fűtési energia születik.

A Geo Tarifa részletes leírását, feltételeit és előnyeit itt nézheti meg!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik