Üzleti tippek

Okos ötletek: otthoni látásvizsgálat és online háztartási napló

Az Invitel InnoApps Díjat idén a munkához, tanuláshoz kapcsolódó kategóriában az eMotion tehénkövető GPS nyerte, de a fiatal fejlesztők pályaművei között további érdekes alkalmazásokat is találunk. Ezekből mutatunk most be néhányat.

Látásvizsgálat – akár otthon is

A SmartVisus egy látásélesség (visus) meghatározására kifejlesztett szoftver. A program gyors és pontos mérést tesz lehetővé – a rendelőn kívüli vizsgálatoknál is. Könnyen kezelhető, így a vizsgálatot bárki – akár a szülő is – egyszerűen elvégezheti. A szoftver mindössze 700 kilobyte-os méretével képes helyettesíteni a klinikumban gyakran használt visustáblákat. Az innováció célja, hogy a mobiltechnológia nyújtotta lehetőségeket Magyarországon is egyre több területen használják az egészségügyben. A SmartVisus második helyezést ért el az InnoApps-pályázaton. A jövőben várható, hogy a fejlesztés több alkalmazásboltból is elérhető lesz majd.

A tehénpásztor-GPS lett a nyertes

Könnyebbé válhat az elkóborolt vagy ellopott állatok megtalálása

Az autós navigáció és a járműkövető GPS-ek már régóta beépültek a napjainkba, de a technológia további – kevésbé szokványos – területeken is kamatoztatható. Ilyen például a haszonállattartás és a vadállatkövetés. A nyertes fejlesztésről itt olvashat!

Minden, ami felsőoktatás

Az idei versenyben a Rapid Suli alkalmazás lett a harmadik helyezett. A mobilokra letölthető program abban segít, hogy a felsőoktatásban tanuló hallgatókhoz minél egyszerűbben jussanak el a hasznos információk. A tanulók az applikáció segítségével informálódhatnak az egyes intézmények fontosabb adatairól (telefonszámok, fogadóórák stb.), az ösztöndíjakról és pályázatokról, a külföldi tanulmányi lehetőségekről, valamint a tanulás melletti munkavállalás feltételeiről is. A fejlesztés frissítése az új szemeszter indulására várható.

Pénzügyek – egy helyen

A RoyalCashflow ingyenes, online költségnyilvántartó alkalmazás, amelyben áttekinthetően vezethetőek a családi bevételek és kiadások. A saját költségvetést kategóriákra bontva (például háztartás, közlekedés, szórakozás) lehet vezetni. A program a devizában lévő tételeket is tudja rögzíteni, ezeknek a forintösszegét mindig a jegybank aktuális középárfolyama alapján frissíti. Az alkalmazás böngészőn keresztül működik, és SSL-tanúsítvánnyal rendelkezik, vagyis a jelszóval elérhető adatokat titkosítva tárolják.

Ablakáthidaló németül?

A Háromnyelvű Műszaki Szakszótár kifejezetten mérnökök számára fejlesztett alkalmazás közel 32 ezer címszóval és 114 ezer szinonimával. Elsősorban az építészet, építőipar, épületgépészet, faipar, bútorgyártás, üvegipar, kőipar, gépgyártás, autóipar, elektronika és villamosipar szakszavait tartalmazza magyarul, angolul és németül. Az androidos program fizetős, és a szakszótárakra jellemzően a drágább applikációk közé tartozik.

Innovációs díjak cégeknek és fiatal fejlesztőknek

Az Invitel 2009-ben hozta létre az InnoMax Díjat, amellyel az volt a céljuk, hogy ösztönözzék az üzleti innovációkat, és felhívják a figyelmet a sikeres hazai vállalkozásokra. A pályázatot már 2010-ben kibővítették, és az info- és telekommunikáció vállalat létrehozta az InnoApps Díjat is, amellyel a jövő fejlesztőit jutalmazzák.

Az InnoApps Díjra idén már nemcsak a középiskolai diákok és a felsőoktatásban tanuló hallgatók, hanem a 30 év alatti fejlesztők is pályázathattak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik