Üzleti tippek

A kkv-knál vannak leginkább veszélyben a munkavállalók

A VDSZ elnöke szerint nem kedvez a munkabiztonságnak a munkavédelmi felügyelet kormányhivatalokba történő integrálása, de arra is kitért, hogy a kisebb cégeknél a legrosszabb a munkavédelem helyzete.

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezetének (VDSZ) elnöke szerint az önálló munkavédelmi felügyelet kormányhivatalokba integrálása után 30 százalékkal kevesebb ellenőrzést végeznek a felügyelők. Székely Tamás kifejtette: attól tart, hogy a kormány által bejelentett 110 milliárd forintos zárolás tovább rontja a helyzetet, mivel még kevesebb lehet a felügyelők és az ellenőrzések száma.

A szakszervezet kampányt indít a munkabiztonság javításáért, minden olyan városban fórumot tartanak, ahol az ágazatba tartozó üzem működik – tette hozzá az elnök.

Ellenőrzések, jogsértések – Hasznos oldalak

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal idei ellenőrzési terve

Céges adatbázis a munkaügyi és munkavédelmi jogsértésekről

Ingyenesen hívható Munkavédelmi Információs Szolgálat

Tavaly 17 361 ember sérült meg munkavégzés közben

Ez 2 százalékos emelkedést jelent az előző évi adatokhoz képest. Székely Tamás ezt figyelmeztetésnek tartja, amit a kormánynak és a kormányhivataloknak is észre kell venniük.

Egyúttal arra a jelenségre is felhívta a figyelmet, hogy a kkv-knál a legrosszabb a munkavédelem helyzete. Ezek a vállalkozások költenek a legkevesebbet erre a célra. Miután a nagy – főleg multinacionális – vállalatok betartják az előírásokat, versenyhátrányba kerülnek. A munkahelyeken a dolgozók egy részét nem készítik fel a veszélyekre kellőképpen, de maguk is hibásak, amikor védőfelszerelés nélkül dolgoznak – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A munkahelyén mennyire figyelnek oda a munkavédelemre? Írja meg kommentben!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik