Üzleti tippek

Kevesebb áramszünet, megbízható áramellátás

Tavaly csaknem 12 százalékkal csökkent az áramkimaradások gyakorisága és időtartama az előző évhez képest.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2003 óta minden évben értékeli a villamosenergia-ellátás megbízhatóságát, és ellenőrzi a minimális minőségi követelmények teljesítését. Közleményük szerint tavaly a Magyarországon működő villamos energia elosztói engedélyesek mindegyike teljesítette az előírt minimális minőségi követelményeket.

Ezt olvasta?

Energiatakarékos mintaházak: ilyen az igazi rezsicsökkentés

A szabályozó hatóság az értékelés során az elmúlt három év adatainak átlagát veszi figyelembe olyan nemzetközileg elfogadott, a felhasználók számára fontos mutatóknál, mint például az áramellátás megszakadásának átlagos gyakorisága vagy átlagos időtartama.

Tavaly csaknem 12 százalékkal csökkent az áramszünetek gyakorisága és időtartama, 2012-ben 76 percet, 2013-ban már csak átlagosan 67 percet töltött villamosenergia-ellátás nélkül egy felhasználó az elosztói engedélyeseknek felróható, előre nem tervezett műszaki okból. A hazai adatok nemzetközi összehasonlításban évek óta a középmezőnyben vannak.

Az elosztók az elmúlt években sokat tettek az ellátás biztonságának javításáért, így az előírt minimális minőségi követelményeknek mind a hat engedélyes maradéktalanul megfelelt, a hivatalnak nem kellett szankciót alkalmaznia.

Az elvárt színvonalat tekintve azonban – amelynek nem teljesítése nem jár közvetlen szankcióval – az elosztók sok esetben elmaradnak a követelményszinttől – áll az MTI-hez eljuttatott közleményben. A MEKH intézkedések bevezetésével ösztönözné az elvárt színvonal elérését.

A hivatal arra is kitért, hogy a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. teljesítette a számára előírt követelményeket, és évek óta biztosítja az átviteli hálózat üzembiztos működését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik