Üzleti tippek

Tolongás nincs, de kapósabbak lehetnek az olcsó hitelek

A növekedési hitelprogram (nhp) második szakaszában hangsúlyosabb szerepet kapnak az új beruházásokra fordítható hitelek. Emiatt a hitelfelvétel felfutása érthető módon lassabb az első szakaszhoz képest – véli a K&H szakértője, aki a legintenzívebb időszakot a harmadik negyedévre várja.

A bank nagyvállalati növekedési indexe alapján azt látják, hogy a következő egy év beruházásainál leginkább kapacitásbővítésben (29 százalék) és technológiafejlesztésben (20 százalék) gondolkodnak a cégek. Ezek előkészítése azonban lényegesen hosszabb időt vesz igénybe, mint az első programot jellemző hitelkiváltás.

„A hosszabb távra szóló beruházási döntésekhez emellett az is elengedhetetlen, hogy a vállalkozások lássák az új beruházásaikhoz, a kapacitásbővítéshez szükséges kereslet növekedését. Így a hitelfelvételek felfutása érthetően lassabb” – közölte a bank vállalati ügyfélkapcsolatok igazgatóságának vezetője.

Hodina Péter hozzátette: a növekedési hitelprogram második szakaszában a hitelek közel negyedét a K&H nyújtotta, és bár a piacon nem, de náluk nőtt a vállalati hitelállomány.

Tapasztalataik szerint az eddig szerződött hiteleknél a debreceni, szegedi és pécsi régió cégei voltak a legaktívabbak, míg a folyamatban lévő ügyeknél Budapest mellett a Debrecen, Kecskemét és Győr környéki vállalkozások vannak többségben. A jegybank még július elején tette közzé, hogy csaknem hatezer vállalkozás részesül a második növekedési hitelprogramból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik