Üzleti tippek

Most dupla megtakarítással jár az energetikai átvilágítás

Az úgynevezett instant auditot év végéig fél áron igényelhetik a cégek, a felülvizsgálat akár több millió forintos megtakarítást is hozhat.

Több éve már, hogy az ELMŰ-ÉMÁSZ-MÁSZ elindította az energetikai audit szolgáltatását, amely iránt jelentősen nőtt az érdeklődés. A vállalati ügyfelek az utóbbi években a gazdasági nehézségek miatt szinte törvényszerűen a hatékonyságnövelés és a költségcsökkentés irányába fordultak – az energiafelhasználás területén is. Egyes cégek például energetikai audithoz kötik a villamosenergia-beszerzéseik pályáztatását is.

Mi történik a vizsgálat során?

A komplett energetikai audit esetében részletes, előzetes igényfelmérés alapján határozzák meg az elvégzendő feladatokat, illetve az infrastruktúra azon elemeit, amelyet a vizsgálat alá vonnak, és ez alapján egyedi ajánlat készül a munkálatokra.

Ezt olvasta?

A kedvezményes instant audit tartalma, folyamata és árazása jóval egyszerűbb ennél. Ez a típusú vizsgálat három fontos területet foglal magában: a lekötött teljesítmények optimalizálását, a meddőgazdálkodás felülvizsgálatát, valamint a villamos főelosztók termovíziós vizsgálatát.

Az instant audit elsődleges célja a költségcsökkentés és a hatékonyságnövelés. A szolgáltatás tanácsadásra és megoldási javaslatok kidolgozására terjed ki.

A Társaságcsoport szakemberei a vizsgálatok elvégzése után írásos dokumentációt adnak át a megrendelőnek. Egy, a meddőfogyasztás és a maximális villamos teljesítmény valós és szerződés szerinti értékeiből számított megtakarításokat tartalmazó tanulmányt, valamint a hőkamerás vizsgálatok eredményéről szóló jegyzőkönyvet. Ha az ügyfél a szakmai tanácsadás nyomán megtakarításra tesz szert, ennek arányos részével (a teljesítést követő 12 hónapra vetített megtakarítás 30 százaléka) egészül ki a megbízási díj.

A teljes – egyedi ajánlat alapján készülő – energetikai audit természetesen további feladatokat is tartalmazhat. Ezek között szerepel a fényerősség mérése, a világítás optimalizálása, alternatív energiaforrások alkalmazási lehetőségeinek feltérképezése (megtérülési számításokkal együtt), az épületszerkezetek termovíziós vizsgálata, a fűtési, hűtési, szellőztető vagy sűrített levegős rendszerek vizsgálata is.

Ezek a leggyakoribb hiányosságok

– nem megfelelő lekötött teljesítmények

– meddőgazdálkodási problémák

– villamos főelosztók helyi melegedései

– elavult világítóberendezések

A szakértők leggyakrabban a következő energiahatékonyságot segítő fejlesztéseket javasolják: lekötött teljesítmények optimalizálása, fázisjavítás, elektromos készülékek karbantartása, világításkorszerűsítés.

A kedvezményes instant audit igénybevételéhez a vonatkozó ajánlat megkérése, valamint az akcióban való részvételi szándék jelzése szükséges. A szolgáltatás megbízási díja 100 ezer forint + ÁFA, amelyből év végéig 50 százalékos kedvezményt kapnak a vállalati ügyfelek. A további részletekért kattintson ide! (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik