Üzleti tippek

Amerikából is érdeklődnek a magyar videotolmács iránt

A jövőben akadálymentessé válhat az ügyintézés a hallássérültek számára: ebben egy speciális online jelnyelvi tolmácsszolgáltatás segíthet. A program nemrég InnoMax Díjat nyert.

„Már az Egyesült Államokból is kaptunk megkeresést” – osztotta meg az FN24-gyel a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének ügyvezető igazgatója. Ormódi Róbert elmondta: a tengerentúlon jóval fejlettebb ez a terület, mégis olyan cégek keresték meg őket, amelyek akár már 20 éve biztosítanak hasonló szolgáltatást. A magyar SINOSZ KONTAKT Tolmácsszolgálat ugyanis olyan újításokat tud, amelyek az USA-ban is érdekesek lehetnek. Például előrelépést jelent, hogy az online alkalmazást nemcsak a siketek, hanem a nagyothallók is tudják használni. A nagyothallók egy csoportja ugyanis nem tud jelnyelven, így őket a szakemberek valós idejű, írásos tolmácsolással segíthetik.

Forrás: Youtube

Időigényes és nehézkes a mostani rendszer

Jelenleg is igénybe vehető az államilag finanszírozott tolmácsszolgáltatás. A SINOSZ országosan 12 helyszínen biztosítja ezt a lehetőséget a siket és nagyothalló ügyfeleknek. „Mindez most úgy működik, hogy az ügyintézés előtt 2 nappal meg kell rendelni a tolmácsot, meg kell adni a pontos helyet, időpontot, hogy hová kell mennie a szakembernek. Nemcsak az előzetes leszervezés jelent problémát, hanem az is, hogy a tolmácsok esetében várakozási idővel, illetve utazási idővel is számolni kell. Az online megoldás viszont több területen is felgyorsítaná, korszerűvé és hatékonyabbá tenné a segítségnyújtást. Például a tolmácsoknak nem kellene utazniuk, így sokkal jobban tudnának a munkaidejükkel gazdálkodni” – magyarázta Ormódi Róbert, aki hozzátette: a tervek szerint Magyarország 70 kormányablakát is akadálymentesítik a hallássérültek számára. Az első ilyen típusú fejlesztés Szegeden valósult meg.

Innovációs díjat nyertek

A videotolmács-program bármely Magyarországon forgalmazott okostelefonon és táblagépen futtatható. „Figyeltük a pályázati kiírásokat, és arra gondoltunk, hogy megmérettetjük magunkat, hiszen számos pozitív visszajelzést kaptunk idehaza és külföldről is. Meglepetés volt számunkra az Invitel InnoMax Díj, főleg, hogy a nagyvállalati kategóriában bizonyultunk a legjobbnak. Azért ebben a kategóriában indultunk, mert ez már egy folyamatban lévő projekt, míg a civilszervezeteknek szóló innovációs díjra kizárólag ötletekkel lehetett pályázni” – tette hozzá a SINOSZ ügyvezetője.

Az Invitel is részt vesz a programban

A tolmácsprogram telekommunikációs elemei az Invitel országos távközlési hálózatán keresztül valósulnak meg. Az informatikai rendszerelemek számára szintén a vállalat biztosít elhelyezést Magyarország egyik legmodernebb adatközpontjában, a Kozma utcai DataCenterben. Ugyanebben a központban találhatók a tolmácsszolgálat rendszerét kiszolgáló szerverek is.

A fejlesztést jelenleg még tesztelik, ez a szakasz várhatóan jövő februárban zárul. Az 526 millió forintos uniós támogatással létrejövő, országos rendszer például hivatali ügyintézéskor, a munkahelyen, az oktatásban vagy az egészségügyi ellátás során is segítheti a siketeket és a nagyothallókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik