Üzleti tippek

Viharfelhők az agrárcégek felett

Az általában optimista mezőgazdasági vállalkozások idei várakozásai meglehetősen visszafogottak, jóval pesszimistábbak a kkv-átlaghoz képest. A háttérben főként a hosszú vevői fizetési határidő, a romló pénzügyi eredmények és az uniós források szűkülése áll – derül ki a K&H legutóbbi felméréséből.

Az agrárium számára kiemelkedően fontosak az EU-s támogatások, így a források szűkülése nagyban erősíti a negatív hangulatot. A cégek csupán 44 százaléka tartja reálisnak, hogy uniós támogatáshoz jut, és mindössze 30 százalékuk hallott olyan pályázati kiírásról, ami komolyan érdekelheti a társaságot.

„Az alacsony számok feltehetően összefüggnek azzal, hogy az idén kezdődött új uniós költségvetési ciklusban leghamarabb októberben lesznek elérhető pályázati kiírások, illetve a másik ok lehet, hogy 2014 átmeneti évnek számít az agrártámogatási rendszerben” – magyarázta Tresó István, az agrárüzletág fejlesztési főosztályvezetője.

Fizetési problémák

„A szektorban messze a legmagasabb a vevők teljesítési határideje, átlagosan 34 napra fizetnek. Ez 6 nappal több ez előző negyedévhez képest, és az utóbbi négy év második legmagasabb teljesítési határideje. Ezzel párhuzamosan a vevői és beszállítói számlák kifizetése közötti finanszírozandó időtáv a duplájára, 14 napra emelkedett, ami növelheti a likviditási problémákat. A teljes kkv-szektort tekintve ezek a számok jóval szolidabbak, ugyanis a vevők átlagosan 27 napra fizetnek, és mindössze 6 napos finanszírozási időtávra kell felkészülniük” – részletezte az a kkv-bizalmiindex eredményeit a szakértő.


Fotó: MTI / Varga György

„A nehezebb likviditási helyzetben lévő agrárcégeknek segíthet a területalapú támogatások MNB által lehetővé tett előfinanszírozása, ami iránt azonban egyelőre viszonylag alacsony érdeklődést tapasztalunk” – tette hozzá.

A mezőgazdasági szektor a pénzügyi eredményeiket illetően is borúlátóbb lett. Átlagosan 3,7 százalékos árbevétel-növekedéssel számolnak a következő egy évben, szemben az előző negyedévi 6,4 százalékkal. Az eredmények tekintetében az átlagos elvárás a 2,7 százalékos bővülés, ami az előző negyedévhez képest 2,1 százalék százalékpontos visszaesést jelent. Összehasonlításképpen: a kkv-k átlagosan 6,8 százalékos árbevétel- és 4,1 százalékos nyereségnövekedést valószínűsítenek.

A gazdaság jelenlegi helyzetét tekintve – hasonlóan a kkv-átlaghoz képest –  jóval derűlátóbbak az agrárcégek. Legnagyobb arányban azok a vállalkozások vannak (45 százalék), amelyek további visszaesésre már nem számítanak, ugyanakkor javulást sem feltételeznek, míg 38 százalékuk már lassú növekedést vár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik