Üzleti tippek

Eltitkolt vagyonok: újabb kiskaput zárhatnak be

Szorul a hurok az offshore cégek körül. 2017-től ugyanis újabb szigorítást vezet be az Európai Unió.

Az EU megtakarítási irányelve már hosszú évek óta automatikus információcserét ír elő, ami alapján az adóhatóságok hozzájuthatnak az állampolgáraik más tagállamokban fenntartott számlaadataihoz. „Az viszont problémát jelent, hogy az irányelv csak a magánszemélyekre terjed ki, ezért meglehetősen könnyű a szabályozás kikerülése. Ha ugyanis a magánszemély helyett egy, a tulajdonában lévő cég nyit bankszámlát, úgy rá az információcsere nem érvényes” – mondta Csővári István, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje.

“Az ilyen cégek rendszerint EU-n kívüli adóparadicsomokban létrehozott offshore társaságok, amelyek nem adóznak a bankszámlán elhelyezett pénz után, és amelyek tulajdonosi szerkezete nehezen felderíthető” – tette hozzá a szakértő.

A napokban elfogadott módosítás alapján viszont 2017-től megszűnik ez a kiskapu: a tagállami pénzintézetek kötelesek lesznek az offshore cégek bankszámlái mögötti magánszemélyeket is azonosítani, és a róluk begyűjtött információt az adóhatóságoknak megküldeni. Ez lényegesen szűkítheti a vagyoneltitkolás lehetőségét.

A megtakarítási irányelvet még 2003-ban fogadták el, és 2005 óta alkalmazzák kettős céllal. Egyrészről azért, hogy az állampolgárok más tagállamban lévő bankszámláira fizetett kamatok ne kerülhessék el az adózást a számlatulajdonos saját országában. Ennek érdekében automatikus információcserét írnak elő a tagállamok hatóságai között, és ez alapján az unióban működő bankok évente szolgáltatnak adatokat. Másrészről az információcserének a kamatadóztatásnál is fontosabb következménye az, hogy a hatóságok tudomást szerezhetnek az adófizetők külföldi bankszámláiról, és így vizsgálhatják, hogy az elhelyezett pénz milyen jövedelemből származik, illetve utána megfizették-e az adókat.

Uniós adóparadicsomok

A Jalsovszky Ügyvédi Iroda szerint az irányelv alkalmazása az évek során több gyakorlati problémát vetett fel. Például nem minden tagállam vesz részt az információcserében: Ausztria és Luxemburg még 2003-ban átmeneti mentességet harcolt ki magának, ugyanakkor 35 százalékos kamatadót vonnak le a betéti kamatból. A magas adó még mindig sokkal vonzóbb az adóelkerülők számára, mint a be nem vallott jövedelmek utáni adó és büntetések megfizetése.  Így a két ország – félig-meddig elismerten – az adóelkerülők unión belüli mentsvára lett.

A tagállamok egyre fokozódó nyomására Luxemburg már korábban vállalta, hogy 2015. januártól áttér az automatikus információszolgáltatásra. Ausztria azonban az irányelv mostani módosításáig ellenállt ennek a nyomásnak.

Bezárul a kiskapu

Az egyre erősödő politikai nyomás, az adóelkerülés visszaszorítását követelő közhangulat és az automatikus információcsere elterjedése miatt 2014 első negyedévében sikerült elfogadtatni a szükséges módosításokat. Így 2017. január 1-jétől az uniós állampolgárok akkor sem bújhatnak el a hazai adóhatóság elől, ha az elrejteni kívánt megtakarításaikat nem saját, hanem offshore cégeik számláján tartják.

Az egyelőre bizonytalan, hogy az EU miként és mikor fogja a szigorításokat kiterjeszteni azokra az unión kívüli államokra, amelyek – a kétoldalú egyezményeken keresztül – eddig is csatlakoztak már a megtakarítási irányelvhez. „Nem kétséges viszont, hogy mindent meg fognak tenni a kiskapu bezárása. Célszerű lesz idejében felkészülni a változásokra, amelyek adott esetben az offshore társaságokon keresztüli konstrukciók felszámolásához vagy a cégek továbbvándorlásához vezethetnek” – véli a szakértő.

A módosításokat 2016. januárig kell a tagállami jogokba átültetni, de azok csak 2017. január 1-jével lépnek hatályba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik