Üzleti tippek

Súlyos bírságot kockáztatnak a trehány vállalkozások

A vállalkozások jelentős részénél továbbra is alapvető hiányosságok vannak a kötelező adatszolgáltatásban. A hiányzó adatok miatt jelentős pénzbírsággal is sújthatják a társaságokat, illetve adott esetben a vezető tisztségviselőt is.

A Mazars tanácsadó vállalat felmérésében a megvizsgált 300 cégek mintegy 13 százalékánál talált hiányosságokat. A felmérés célja az volt, hogy még az új Polgári törvénykönyv március 15-ei hatálybalépését megelőzően felmérje, eleget tettek-e a társaságok a korábbi adatfeltöltési és adatszolgáltatási kötelezettségeknek. (A legutolsó ilyen kötelező adatfeltöltés határideje 2013. január 31. volt.)

A leggyakoribb mulasztások

„A legtöbb esetben a céggel kapcsolatos alapadatok hiányoztak, amelyek megléte nem csak elvárható, de kötelező is” – nyilatkozta a Borsy Ügyvédi Iroda irodavezető ügyvédje.

Borsy János Mátyás elmondta: sok esetben hiányoztak a tagok, az alapító(k) vagy a felelős tisztségviselők egyes személyes adatai, de olyan is előfordult, hogy egy tag adatai egyáltalán nem voltak bejelentve. Ugyancsak gyakori volt a kézbesítési megbízott megjelölésének hiánya azokban az esetekben, amikor a cégbejegyzési kérelemben külföldi jogi személy vagy magyarországi lakóhellyel nem rendelkező természetes személy szerepelt.

Milliós bírságok

A hiányosságokat a cégbíróság hivatalból is vizsgálhatja, és probléma esetén a vezető tisztségviselőt 100 ezer forinttól 10 millió forintig terjedő pénzbírsággal büntetheti, amelyet akár több alkalommal is megismételhet. Ezen túl, ha a törvénysértést nem szüntetik meg, akkor a céget akár törölhetik is a cégjegyzékből. Ilyen esetben a tagoknak lehetősége van arra, hogy a vezető tisztségviselővel szemben kártérítési igényt érvényesítsenek, aki ilyenkor a saját vagyonával felel a mulasztásért.

Borsy János Mátyás szerint még az új Ptk.-ra való áttérés előtt érdemes a cégvezetőnek áttekinteni a társaság dokumentumait, illetve a közhiteles adatbázisokban tárolt adatokat is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik