Üzleti tippek

Átszabják Matolcsy olcsó hitelét

A jegybank módosítja a növekedési hitelprogram feltételeit. A változtatások várhatóan 2014. május 1-jén, illetve június 1-jén lépnek életbe.

A forgóeszközhitelek maximális futamideje 1 évről 3 évre emelkedik

Ennek köszönhetően a kkv-k a beruházáshoz kapcsolódó kezdeti megnövekedett forgóeszközigényüket hosszabb távon is fedezni tudják. Ez segíti a cégek likviditási helyzetét, különösen abban a kritikus időszakban, ameddig a beruházás megtérül – olvasható a jegybank MTI-hez eljuttatott közleményében.

Lehetővé válik a faktoring finanszírozása

A rövid lejáratú finanszírozásban a kockázatosabb vállalkozásoknál jelentős szerepet tölt be a faktoring, amelynek refinanszírozására eddig nem volt lehetőség a programban. A faktoring bevonásával azon cégek is finanszírozáshoz juthatnak, amelyek megfelelő biztosítékok hiányában nem részesülhetnek a forgóeszközhitelből, ugyanakkor jó kockázati besorolású vevőkörrel rendelkeznek.

További hozadéka lehet a módosításnak, hogy azok, akik jelenleg forgóeszközhitelből finanszírozzák a likviditási igényüket, a faktoringra való áttéréssel felszabaduló biztosítékokat a beruházási hitelfelvételnél fedezetként használhatják fel. Ez a lehetőség várhatóan június 1-jétől válik elérhetővé.

Módosítás a beruházási hiteleknél

Tekintettel arra, hogy egyes beruházások átfutási és kivitelezési időigénye akár éven túli is lehet, az MNB az év végéig tartó szerződéskötési időszakon túl további fél évet biztosít a beruházási hitelek esetében. A pluszidőszak a hitelek év vége után fennmaradó részének a lehívására vonatkozik. Természetesen a szerződéskötésnek, valamint a hitelösszeg részleges lehívásának és felhasználásának 2014 végéig meg kell történnie.

A lehívási határidő kitolása révén akár olyan nagyobb beruházások is finanszírozhatóvá válnak az nhp keretében, amelyek befejezése nem valósítható meg idén.

A beragadt ingatlanok értékesítését is segítenék

A kkv-k számára lehetővé válik a kereskedelmi ingatlanok bérbeadási célú megvásárlásának refinanszírozása is, hogy ha az nem teljesítő vagy felmondott hitelhez kapcsolódik. Ez a módosítás a hitelintézetek portfólió-tisztításának elősegítését célozza. A beragadt ingatlanok könnyebb értékesíthetősége – a lekötött tőke felszabadításán keresztül – ugyanis javíthatja a bankok hitelezését.

A közlemény szerint a jegybank a növekedési hitelprogram (nhp) elindítása óta törekszik a program üzleti feltételeinek a finomhangolására. Az első negyedévben az MNB a hitelintézetektől és az üzleti szféra képviselőitől több változtatási javaslatot is kapott, ezeket mérlegelve döntött a módosításokról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik