Üzleti tippek

A laptopozás is derékfájáshoz vezethet

Divatos a hordozható számítógépek használata a munkahelyeken, azonban ezeket nem a hosszú távú munkavégzésre találták ki.

A laptopok és az asztali gépek „csatájában” ergonómiai szempontból az utóbbiak nyerik a versenyt. A megkérdezett irodaberendezési tanácsadó szerint fontos szempont, hogy a billentyűzet és a monitor külön legyen. A monitornál továbbá arra is kell figyelni, hogy a képernyő középpontja szemmagasságban legyen, tehát ne kelljen nagyon lefelé nézni.

Valkár Éva hozzátette: a munkavédelmi rendelet szerint a munkáltatónak a munkavállaló számára külön monitorpolcot vagy állítható asztalt kell biztosítania. Sőt, a papírokkal, iratokkal való munkához a szabályzat szerint külön papírtartót is fel kell szerelni, amellyel szemmagasságba helyezhetők a lapok.

Ezt is olvassa el!

A monitor esetében az is fontos, hogy az tükröződésmentes, matt legyen, és a szemtől körülbelül 40-60 centiméterre helyezzék el.

Tanácsok azoknak, akik laptopon dolgoznak

Hosszabb munkavégzés esetén érdemes laptopemelőt beszerezni, így a kijelző magasabbra kerül, jobb szemszögben lesz. Az ideális pedig az, hogy ha a megemelt laptophoz külön billentyűzetet csatlakoztat.

Báthory Nándor informatikus blogjában kiemeli: hosszú távú munkára mindenképpen érdemes a 14 hüvelykes képátlónál (35 centiméternél) nagyobb gépeket választani, szerinte a mostani standard kijelző (ami 15,6″) megfelelő lehet erre.

További tippek

A teljesítmény esetében természetesen számos paramétert figyelembe kell venni a megfelelő laptop kiválasztásánál. Általánosságban néhány fontos szempont: a 10 hüvelykes kijelzőjű netbookok a leggyengébb teljesítménnyel rendelkező számítógépek. Ilyet akkor vásároljon, hogyha nem számít a teljesítmény, de hosszú üzemidőre van szükség. És ennek a fordítottja is igaz: minél nagyobb a kijelző, annál kevesebb ideig bírja az akkumulátor.

A teljesítményt a memória és a processzor határozza meg leginkább. Memória esetén a legminimálisabb a 2-3 gigabájt. Kedvezőbb választás a 4 GB, amely a szakértő szerint irodai használat esetén szinte mindenre elég. Processzor esetében a Core i3, i5 vagy i7 ajánlott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik