Üzleti tippek

A dohányboltok miatt nőtt a vállalkozások száma

Tavaly év végén 1 millió 688 ezer vállalkozást tartott nyilván a KSH, ami majdnem 22 ezerrel többet, mint egy évvel korábban. A regisztrált cégek számának növekedése az egyéni vállalkozásokra és a dohányboltok nyitására vezethető vissza.

2013. december 31-én a regisztrált gazdasági szervezetek száma megközelítette az 1 millió 828 ezret, ami 21 és fél ezerrel volt több, mint egy évvel korábban. A növekedés a bejegyzett cégek számának közel 22 ezres, a nonprofit szervezetek számának másfél ezret meghaladó növekedéséből adódott össze. Eközben a költségvetési, illetve a költségvetési rend szerint gazdálkodó szervek, valamint az egyéb szervezetek száma 1749-cel csökkent.

A közoktatási feladatellátás 2013. január 1-jei állami kézbe és az iskolák állami fenntartásba kerülésével több mint 2 ezer költségvetési szervezet szűnt meg.

A társas vállalkozások száma tavaly év végén kevéssel meghaladta a 600 ezret, számuk 413-mal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. Az év első hónapjaiban a számuk még kismértékben növekedett, majd csökkenésbe fordult át.

A gazdasági szervezetek számának bővülési üteme meghaladta az előző évit, ami a vállalkozások, azon belül is az önálló vállalkozók számának emelkedéséből adódott – számolt be róla az MTI.

Ellentétes folyamatok

A nyilvántartásba vett önálló vállalkozók (korábbi elnevezésük szerint egyéni vállalkozások) száma 2013 végén megközelítette az 1 millió 88 ezret, ami 2,1 százalékos növekedést jelent.

Az újonnan regisztrált vállalkozások 2013. évi 107 ezres száma 8,3 százalékkal haladta meg az előző évit. A társas és önálló vállalkozásokat ellentétes folyamatok jellemezték: míg a társas vállalkozások bejegyzései csekély mértékben, 2,2 százalékkal csökkentek, addig az újonnan bejegyzett önálló vállalkozók száma 13,8 százalékkal emelkedett.

Az önálló vállalkozók körében újonnan nyilvántartásba vett egyéni vállalkozók száma 29,3 százalékkal nőtt. A jelentős emelkedés a dohányboltok 2013. július 1-jei nyitásával magyarázható. Emiatt ugrott meg 2013 második negyedévében a betéti társaságok bejegyzésének száma. A legnagyobb mértékű visszaesés a pénzügyi, biztosítási tevékenység területén történt, ahol az előző évinek alig több mint 70 százalékát jegyezték be.

Több kft., kevesebb bt.

A majdnem héttizedet kitevő kft.-k száma továbbra is minden hónapban növekedett, a legnagyobb mértékben azonban a szövetkezeteké emelkedett (35,9 százalék), a kft.-k száma 2,2, a részvénytársaságok száma 2,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az elmúlt évek tendenciája tovább folytatódott. Míg a jogi személyiségű gazdasági társaságok száma emelkedett, addig a jogi személyiséggel nem rendelkezőké tovább csökkent: a betéti társaságok 5,7, a közkereseti társaságok száma 7,5 százalékkal lett kevesebb egy év alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik