Üzleti tippek

Nem véletlen, ha agyonnyomja az adózás

Brazíliában megmérték, hogy mekkora súlya van a bürokráciának: a mérleg 7,5 tonnát mutatott!

A világ minden bizonnyal legnagyobb könyvét, egy 7,5 tonnás kiadványt mutatott be a brazíliai törvényhozás előtt egy ügyvéd. A szakember ezzel az akcióval akarta felhívni a figyelmet az adórendszerrel kapcsolatos bürokráciára – számolt be róla az MTI.

A 210-szer 155 centiméteres, 41 266 oldalas könyv tartalmazza az összes, több mint négymillió adószabályt, amely a cégeket és a lakosságot érinti. A kiadvány súlya két vízilóénak felel meg – jegyezte meg egy portugál nyelvű hírforrás.

Az 54 éves Vinicios Leoncio célja felhívni a társadalom figyelmét arra, hogy az országnak új modellre van szüksége, olyanra, amely megkönnyíti az adófizetők életét. Az ügyvéd megerősítette, hogy az általa bemutatott könyv a legnagyobb ezen a területen a világon.

“Egy 183 országot vizsgáló tanulmány szerint Brazília abszolút első az adórendszer bürokráciáját tekintve. Egy helyi vállalkozás átlagosan 2600 órát tölt el évente a bürokrácia útvesztőiben, míg egy európai csak 180-at” – részletezte az ügyvéd. Hozzátette: a helyzet rosszabb, mint Mozambikban, Etiópiában vagy Sierra Leonéban. Brazíliában ugyanis naponta átlagosan 35 adószabályt hoznak.

A „Szeretett haza” című könyvet egy kamion vitte a parlamenthez

Ott az adminisztrációs terhek csökkentéséért küzdő képviselők fogadták a küldeményt. “Vagy Brazília számolja fel a bürokráciát, vagy a bürokrácia Brazíliát” – mondta Valdir Collatto, a kétszáz fős képviselőcsoport vezetője.

A dél-amerikai országban az adóreformról szóló minden eddigi terv süllyesztőbe került az elmúlt évtizedekben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik