Üzleti tippek

Így kukkantanak bele a számítógépünkbe illetéktelenek

Egy nemzetközi tanulmány szerint egyértelmű a kapcsolat az illegális szoftverek és a kibertámadások között.

A felmérés szerint a felhasználók 60 százaléka gondolja úgy, hogy a vírussal fertőzött szoftverek az adatbiztonságra jelentik a legnagyobb veszélyt. Ezt követi az illegális tranzakciókból (51 százalék), valamint az e-mailek, közösségi oldalak, bankszámlák feltöréséből származó kár (50 százalék). Ennek ellenére a megkérdezettek csupán 43 százaléka szokta frissíteni a vírusirtóját, így a többségük továbbra sem védekezik a kibertámadások ellen – ismertette kutatási eredményeit az International Data Corporation (IDC) és a Szingapúri Egyetem.

Üzleti tipp

Előre telepített „férgek”

A vizsgálatba bevont több mint 200 illegális szoftvereket tartalmazó PC 61 százaléka volt fertőzött már az első használat előtt: trójai programok, férgek, vírusok, hackerprogramok (hacktools), rootkitek és reklámprogramok futottak rajtuk.

Dollármilliárdokban mérhető a kár

Az egyéni felhasználók becslések szerint 25 millió dollárt költöttek tavaly a biztonsági rések felszámolására, és a fertőzött programok miatt 1,2 milliárd órát töltöttek el a gépeik javításával.

A kiberbűnözés összességében több mint 315 milliárd dolláros veszteséget okoz évente a világgazdaságnak. A vállalkozások idén világszerte hozzávetőleg 500 milliárd dollárt költhetnek el csak azoknak a károknak az elhárítására, amelyeket az illegális szoftverekre telepített vírusok okoznak. Ebből 127 milliárd dollárt hasít ki a biztonságos működés fenntartása, és 364 milliárd dollárt jelent az adathalászat kivédése.

A tanulmányban 1700 felhasználó, informatikus, vállalatvezető és kormánytisztviselő vett részt. A világ 12 országában végezték a kutatást: köztük Brazíliában, Kínában, Németországban, Indiában, Japánban, Mexikóban, Oroszországban, Ukrajnában és az Egyesült Államokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik