Üzleti tippek

Amerikát lesik a befektetők

A Fed esti döntésére vártak szerdán a piacok. A fő kérdés: tovább lassul-e a pénznyomda.

„Az amerikai jegybank a kötvényvásárlási program (QE3) újabb csökkentéséről dönthet ma. Komoly piaci hatás azonban nem várható” – összegezte Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Nem fagyott le az amerikai gazdaság

„A cudar téli időjárás ellenére sem tört meg az Egyesült Államok lendülete. A gazdaság teljesítményét jelző indexek továbbra is kedvező képet festenek. Így – a várakozások szerint újabb 10 milliárd dolláros csökkentéssel – tovább folytatódhat a Fed eszközvásárlási programjának szűkítése. Áprilistól tehát elképzelhető, hogy már csak 55 milliárd dollár értékben fog kötvényeket venni a piacról az amerikai jegybank” – magyarázta a szakértő.

2014 eddig meglehetősen mozgalmas a feltörekvő piacok számára. A kínai lassulásról szóló januári adatok, majd az elhúzódó orosz-ukrán konfliktus komoly árfolyammozgásokat, illetve tőkekivonást okozott a feltörekvő régióban. Láthatóan azonban tartós, elhúzódó hatással egyik sem járt. Horváth István hozzátette: a mostani Fed-döntéstől sem várják, hogy komoly turbulenciát okoz a feltörekvő régióban. Még azzal együtt sem várható ez, hogy a kötvényvásárlás csökkentése leginkább a feltörekvő piacok számára kedvezőtlen.

Hazai várakozások

Középtávon a magyar kötvénypiacon is hozamemelkedésre számítanak, elsősorban a hosszú lejáratú állampapírok esetében. A befektetőknek ezért a következő hónapokban inkább a megbízható növekedést felmutató fejlett részvénypiacokat javasolják.

Frissítés: Bejöttek a várakozások. 10 milliárd dollárral csökkentette a QE3 keretét a Fed.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik