Üzleti tippek

Módosul az útdíjhoz kapcsolódó támogatás

Sipos Anikó
Sipos Anikó

gazdasági újságíró. 2014. 03. 11. 10:14

Az eddigi Széchenyi Útdíj Hitelprogram a továbbiakban Útdíj Hitelprogram néven fut, és megszűnik a kamattámogatás kincstári ellenőrzése – olvasható a kormány honlapján megjelent rendelettervezetben.

Korábban a témában:

Az átnevezés nem érinti a lényeget: az Útdíj Hitelprogram keretében egyszerűsített eljárással és kamattámogatással igénybe vehető a Kavosz által működtetett finanszírozási konstrukció.

Az útdíjtörvény ugyanis előírja, hogy a kkv-k útdíjhiteleiért az állam készfizető kezesként felel a Kavosz Vállalkozásfejlesztési Zrt. általi kölcsön 80 százalékáért. Az állami kezesség együttes év végi állományát a költségvetési törvényben kell meghatározni. A hitel kamata is változatlan: az egyhavi BUBOR plusz 1,5 százalék.

A tervezet hatályon kívül helyezi a jelenlegi rendelet két pontját. Egyrészt azt, hogy a kincstár a kis- és középvállalkozásnál a kamattámogatás igénybevételének jogszerűségét hatósági ellenőrzés keretében vizsgálhatja.

A második kivett szabály is ehhez kapcsolódik: ha a kincstár megállapítja, hogy a kkv jogosulatlanul vette igénybe a kamattámogatást, akkor határozatban intézkedik a támogatás – a Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelt – összegének visszafizettetésére.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.