Üzleti tippek

Nagyobb fokozatba kapcsolhat az ipar

Továbbra is az autóipar lesz a húzóerő, de jól teljesíthet a gumigyártás is.

A várakozásokat meghaladó mértékben, 6,1 százalékkal nőtt az ipari termelés januárban az előző évhez képest, a munkanaphatástól megtisztított index szintén ekkora növekedést jelez. Decemberhez képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelés 3,1 százalékkal emelkedett.

Az enyhe tél is közbeszólt

Az ipari termelés gyorsulása döntően a járműgyártás felfutásának köszönhető, ugyanakkor az energiatermelés visszaesése az enyhe időjárás miatt továbbra is visszafogja az ipar kibocsátását.

Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője szerint az idei év igen biztatónak ígérkezik: mind a külső, mind a belső kereslet jelentősen élénkülhet, amihez hozzájárul az autóipari kapacitások felfutása is. A magyarországi autógyártás mintegy 40 százalékkal növekedhet a tavalyi évhez képest.

Kedvező teljesítményt nyújthat a vegyipar és a gépipar is, valamint az év második felétől két új üzem átadásának köszönhetően a gumigyártás is. Kérdéses ugyanakkor, hogy a számítástechnikai és elektronikai termékek gyártása, valamint a gyógyszergyártás magára tud-e találni.

Kedvező kilátások

Az ipar várható növekvő teljesítményét a német, az európai és a hazai konjunktúraindexek is alátámasztják, de más mutatók is optimizmusra adnak okot. Például az elmúlt hónapokban meredeken emelkedtek az új megrendelések és a rendelésállományi adatok is. A Takarékbank szakértője szerint idén 6 százalékkal bővülhet az ipari kibocsátás. A legutóbbi konjunktúraindexek (például a német Ifo vagy a magyar ipari bizalmi mutató) alapján azonban a következő hónapokban nem lenne meglepő a két számjegyű növekedés sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik