Üzleti tippek

Állatkerti energiák: mi köze a termálvíznek a kiselefánthoz?

Biztosan sokaknak ismerős, amikor a család apraja-nagyja felkerekedik, hogy néhány kellemes órát töltsön a nyugalmas, patinás, élettel teli oázisban a nagyvárosi betonrengeteg kellős közepén. De vajon mi köze az állatkertnek az energiatudatossághoz? Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője segít megválaszolni a kérdést.

Állatkertbe menni jó dolog, hiszen meg lehet lesni a kiselefántot, amint izgatottan szalad a mamája után, vagy a játékos tigriskölyköket is megcsodálhatjuk. De a gorilláknál sem unatkozik a látogató: Bongo, a gorillagyerek ugyanis válogatott csínytevésekkel szórakoztatja rajongóit.

Egyéves a kiselefánt (Fotó: MTI / Kovács Attila)

Jó, ha jut energiánk ilyen élményekkel is megajándékozni magunkat, és ha már ott vagyunk, akkor az állatkert üzeneteire is érdemes odafigyelni. Például arra, hogy az ott lakó állatok nagy része nem csak a bemutatást szolgálja, hanem azért szaporítják őket, mert a szabad természetben a kipusztulás fenyegeti ezeket az állatfajokat.

Az ökológiai lábnyom csökkentése a cél

A kérdést persze bárki felteheti: ugyan mit tehetünk mi azért, hogy a világ másik végén fenntarthatóbb módon végezzék a fakitermelést, az ásványkincsek és az energiahordozók bányászatát? A válasz azonban az, hogy ezen a mindennapi életvitelünkkel is tudunk segíteni. Ez vonatkozik az állatkertre is, ahol arra törekszünk, hogy a működés ökológiai lábnyoma a lehető legkisebb legyen.

A növények öntözésére például a park területén felfogott csapadékvizet használjuk fel egy vízelvezető rendszer segítségével. Az állatházakat pedig, ha csak lehet, akkor földgáz elégetése helyett megújuló energiával, egészen pontosan a Széchenyi Fürdő termálvizének hőjével fűtjük.

De ne csak az állatkerttel foglalkozzunk! Nézzük meg azt is, hogy a környezetvédelemért, az energiatudatosságért mit teszünk a saját életünkben! Mert mit is? Megvesszük, használjuk, elfogyasztjuk, kidobjuk… Nagyjából ez történik a megvásárolt termékekkel, amelyekhez a nyersanyagokat lehet, hogy a világ másik végén a természetes élőhelyek pusztításával termelték ki. Talán éppen ott, ahol az állatkerti kedvenceink vadon élő rokonai küzdenek a túlélésért.

Távkapcsoló és futógép

A megoldás persze nem az, hogy visszatérünk a barlanglakó őseink életmódjához. Ha viszont őszintén végiggondoljuk az életvitelünket, bőven találunk benne furcsaságokat. Például: amikor a tévé távkapcsolóját használjuk, elektromos energiát vetünk be azért, hogy mozgást spóroljunk meg. Vagy amikor a konditerem futópadján edzünk, akkor a mozgásszegény életmódot igyekszünk ellensúlyozni, de ismét csak villanyáram felhasználásával. Vajon jól van ez így?

Életmódunknak kétségtelenül vannak olyan elemei, amelyekhez megkerülhetetlen az energiafelhasználás. De van, ahol nem azért használjuk, mert úgy egészségesebb, biztonságosabb vagy hasznosabb, hanem csak azért, mert úgy kényelmesebb. A kényelmünket szolgáló energia viszont nem magától keletkezik, és nem áll korlátlanul a rendelkezésünkre. Érdemes  tehát ilyen szempontból is átgondolni a mindennapokat addig, amíg van rá energiánk…

Szerző: Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik